Yerköy Haber Gazetesi

28 Bin Dekar Araziyi Sulayacak Dev Proje: Yerköy İnandık Barajı!

28 Bin Dekar Araziyi Sulayacak Dev Proje: Yerköy İnandık Barajı!
30 Ekim 2023 - 14:03

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin su yönetiminde sürdürülebilirlik adına atılımlarına hız kesmeden devam ediyor.

Bu bağlamda Yozgat Yerköy‘de bulunan İnandık Barajı’nın 2023 Aralık ayında su tutma kapasitesine ulaşması planlanıyor.

 

DSİ Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, tarım arazilerinden en yüksek verimi alabilmek için toplulaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca musluklardan sağlıklı ve içilebilir su ulaştırma amacıyla çeşitli projeleri hayata geçiren DSİ, yerleşim yerlerini ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı koruma görevini de üstleniyor.

 

 

İnandık Barajı’nın yüzde 87,48’lik bir fiziki gerçekleşme oranıyla inşası devam ederken, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projenin hızla tamamlanması adına yoğun bir çaba içinde olduklarını belirtti.

Balta,

 

“İnandık Barajı’nda gövde düzenleme ve elektrik imalatları sona erdi. Ulaşım yolları, gövde, dolusavak sıyırma, cut-off kazıları, kondüvi, su alma yapısı, enjeksiyon ve batardo imalatlarını tamamladık. 360 bin metreküplük gövde dolgusunu tamamladık.” açıklamasında bulundu.

Barajın bölge tarımı için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İnandık Barajı’nın 28 bin 750 dekar araziye can suyu vereceğini ifade etti. Sulu tarımın getireceği avantajlarla Yozgatlı çiftçilerin daha farklı ürünler ekip-dikebileceğini belirten Balta,

 

“Çiftçilerimiz modern sulama yöntemleriyle tanışacak, sulama maliyetleri düşerken verimleri artacak. Bu sayede Yozgatlı üreticiler 2023 yılında yaklaşık 145 Milyon 274 Bin 533 TL ek gelir elde edecek.” dedi.

73 metre yüksekliğe sahip olan ve silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) tipinde projelendirilen Yerköy İnandık Barajı’nın 31.10 milyon metreküplük bir depolama kapasitesine sahip olacağı belirtildi.

Barajın tamamlanmasıyla birlikte bölgenin su ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra tarımsal verimin artması ve çiftçilerin ekonomik olarak güçlenmesi bekleniyor. Bu projenin, bölgenin kalkınmasında önemli bir role sahip olacağına dikkat çekiliyor.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır