TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve MHP Kırıkkale Milletvekili Avukat Halil Öztürk, insan kaynaklı orman yangınlarının yüzde 98’inin gerçekleştiğini belirterek, yeni hazırlanan yasa teklifi ile cezaların daha caydırıcı hale getirileceğini açıkladı. Öztürk’ün önderliğinde hazırlanan yasa teklifi, orman yangınlarıyla etkin mücadeleye odaklanıyor. Önerilen değişiklikler arasında, yangın nedeniyle hayatını kaybedenlere “şehitlik” unvanı verilmesinden tutun da cezaların artırılmasına kadar bir dizi düzenleme yer alıyor. Öztürk, son bir haftada Türkiye genelinde 624 orman yangını olduğunu ve binlerce hektarlık alanın zarar gördüğünü belirtti. Yılda ortalama 2,600 orman yangını meydana geldiğini ve bu yangınlar sonucunda yaklaşık 26,000 hektar ormanın kaybolduğunu ifade etti. Öztürk, yangınların yüzde 98’inin insan kaynaklı olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle kapsamlı yasa değişikliği hazırladıklarını söyledi.
Avukat Öztürk, orman suçlarına ilişkin cezaları artıran teklif hakkında detay vererek, “Orman yangınlarına kasten sebebiyet vermek suçtur ancak mevcut cezaların caydırıcı olmadığı ortadadır. Şu anki ceza 1 ila 3 yıl arasında değişmektedir. Biz ise bu cezanın 3 ila 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyoruz. Kasıtlı orman yakmanın cezası şu anda 10 yıldır, biz ise bunun müebbet hapis cezası olması gerektiğini savunuyoruz. Ayrıca terör amacıyla orman yakma suçuna ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve yüksek miktarda ağır para cezası öngörüyoruz” dedi.
Öztürk, orman yangınlarında hayatını kaybedenlerin “şehit” kabul edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Orman yangınlarına müdahale sırasında yaşamını yitirenler için şehitlik unvanı ve buna bağlı maaş verilmesini teklif ediyoruz” dedi. Öztürk, teklifin çevre düzenlemelerini de kapsadığını belirterek, “Yangınlar sadece ağaçları değil, orman içindeki tüm canlıları da etkiliyor. Bu nedenle yanmış alanların yeniden ağaçlandırılması zorunlu hale gelecek. Orman içindeki ve ormanlara 10 kilometre yakınındaki yapıların yangına dayanıklı olması gerekecek” açıklamasında bulundu.
Halil Öztürk, yangınla mücadelede teknolojik imkanların etkin bir şekilde kullanılacağını, insansız hava araçları, termal kameralar, coğrafi bilgi sistemleri ve iletişim teknolojilerinin entegre şekilde kullanımını öngördüklerini söyledi. Ayrıca teklif, Orman Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında açık hava toplantıları yapılmasını da içeriyor.