Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in daveti üzerine Çin’in başkenti Pekin’e resmi ziyaret gerçekleştirdi. İkilinin gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda ekonomi, bilim ve teknoloji, kültür, ulaştırma, uzay gibi çeşitli alanları kapsayan toplam 20 anlaşma imzalandı. Görüşmelerde, geçtiğimiz yıl imzalanan stratejik ortaklık bildirisinin ardından yeni bir iş birliği anlaşmasının hayata geçirileceği belirtildi.
Aliyev ve Jinping, Birleşmiş Milletler ve Şanghay İşbirliği Örgütü gibi uluslararası platformlarda iş birliğini ve karşılıklı desteklerini vurguladılar. İki lider de her zaman karşılıklı olarak birbirlerinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterdiklerini ifade ettiler. Aliyev, Tayvan’daki seçimleri kınayarak “Tek Çin” politikasına desteklerinin devam edeceğini belirtti.
Xi Jinping, Azerbaycan’ın Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’na başkanlık etmesinden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, bu durumun geniş iş birliği fırsatlarına işaret ettiğini belirtti. Aynı zamanda taraflar, ticaret savaşlarının dünya ekonomik düzenine verdiği zararlara dikkat çekti ve çok taraflı ticaret sisteminin önemine vurgu yaptı.
İki ülke arasındaki yenilenebilir enerji alanında iş birliği potansiyeline de değinilen görüşmelerde, Azerbaycan ve Çin arasında imzalanan belgeler ve gerçekleştirilen iş birlikleri önemli bulundu. Azerbaycan’ın ticaret hacmindeki artış olumlu karşılanırken, taraflar arasında vize muafiyeti gibi konular da ele alındı.
Sonuç olarak, Azerbaycan ve Çin arasında imzalanan anlaşmalarla ekonomi, bilim ve teknoloji, kültür, ulaştırma ve uzay gibi birçok alanda stratejik iş birliğini güçlendirme kararı alındı. Karşılıklı siyasi güveni pekiştirmeyi hedefleyen bu anlaşmalar, her iki ülkenin vatandaşları arasındaki seyahati kolaylaştıracak vize muafiyeti düzenlemelerini de içermektedir.
