Yerköy Haber Gazetesi

Asrın felaketinin 1.yılı!

Asrın felaketinin 1.yılı!
06 Şubat 2024 - 14:03

6 Şubat 2023 Pazartesi günü 04.17’de ülkemizin 11 ili acıya uyanırken, 70 il ise günü korku, endişe, hüzün ve duayla karşıladı.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde sırasıyla 7,8 ve 7,7 büyüklüğünde oluşan şiddetli depremler Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki 11 ili etkilemişti. (Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ)
KORKUNÇ BİLANÇO
Tüm ülkeyi yasa boğan o gün 53 Bin 537 kişi hayatını kaybederken, 107 Bin 213 kişi de yaralandı. Cumhurbaşkanlığı raporuna göre 6 Şubat depremlerinde 11 ilde toplam 518 bin konut yıkıldı veya ağır hasar aldı. Bunlara ek olarak 128 bin 778 konut da orta derecede hasar aldı.
TÜM TÜRKİYE TEK YÜREK OLDU
6 Şubat sabahına gözünü açan ülkemizin her bir vatandaşı, sivil toplum örgütleri ve devlet kuruluşları ilk andan itibaren ellerinde olan tüm imkanlar ile bölgeye akın akın yardımlar taşınmasını sağladı. Gündelik hayatı bir kenara bırakan tüm vatandaşlarımızın kalbi 11 ilde yaşanan deprem felaketi için attı. Belediyeler ve valilikler 11 il merkezi ve ilçelerinde görev dağılımı yaparak canla başla enkaz kaldırma ve kurtarma işlemlerine dahil oldu.
ÖLÜME NEDEN OLAN 1759 BİNANIN 975’İ RUHSATSIZ ÇIKTI
Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, Kahramanmaraş Merkezli depremlerle ilgi soruşturmaya ilişkin verdiği bilgilerde, özellikle çok sayıda vefat olayı gerçekleşen 1759 binadan 975’inin ruhsatsız olduğuna değinmişti. Bu bilgiler ışığında denetimlerin ne kadar yetersiz olduğu insan canının ne kadar değersiz kılındığı yüzlere bir tokat gibi çarpmıştı.
Merhaba Yozgat Gazetesi Ailesi olarak 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet geri de bıraktıkları yakınlarına yeniden başsağlığı diliyoruz.
Depremzedeler 04.17’de yakınlarını andı
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların yakınları mezarlığa gelerek yakınları için Kur’an okuyup dualar etti.
Kahramanmaraş ve 11 il 6 Şubat saat 04.17’de ve ardından saat 13.24’te merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerle sarsıldı. Depremlerde yaklaşık 50 bin insan hayatını kaybetti. Kahramanmaraş’ta ise hayatını kaybeden deprem şehitleri Kapıçam Mezarlğı’nda yakınları tarafından yad edildi.
Saatler 04.17’yi gösterdiğinde binlerce acılı aileler mezarlıklarda hazır bulundu. Kimi depremzede Kur’an okudu, kimisi ise mezarlıklara uzanarak ağıtlar yaktı.
Sait Darak, “Deprem nedeniyle hayatını kaybeden yakınlarımızı deprem saatinde burada ziyaret edip dualar ettik” dedi.
Ökkeş Ozanlar ise, “5 kişilik aile yakınımdı hayatını kaybettiler dayanma gücümüz kalmadı. 1 yıl çok çabuk geçti. Hepsine Allah rahmet eylesin, bizlere yardım eylesin. Allah hepsini peygamberimize komşu eylesin” diye konuştu.
Haber Merkezi

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır