Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş’ta Tarihi Kapalı Çarşı’nın restorasyon çalışmalarını yürütüyor. Bakan Kurum, bu çalışmalar sırasında çekilen fotoğrafları paylaşarak, “Sadece bir yapıyı değil; hatıraları, kültürü, umudu yeniden canlandırıyoruz. Depremde ağır hasar gören Tarihi Kapalı Maraş Çarşısı tamamlandığında şehrimizin kalbi burada atacak” dedi.
Kahramanmaraş’ın önemli simgelerinden Tarihi Kapalı Çarşı, 6 Şubat depremlerinde büyük zarar görmüştü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı TOKİ, Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan 2 bin 740 metrekarelik alanda, 122’si tescilli 140 dükkanın inşa ve ihya çalışmalarını sürdürüyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, restorasyon çalışmalarından paylaşılan görüntüleri, “Sadece bir yapıyı değil; hatıraları, kültürü, umudu yeniden canlandırıyoruz. Depremde ağır hasar alan Tarihi Kapalı Maraş Çarşısı tamamlandığında şehrimizin kalbi burada atacak” mesajıyla sosyal medya hesabından duyurdu.
Restorasyon çalışmaları kapsamında öncelikle yıkılan bölgeler temizlendi ve deprem sonrası taş yapılarda meydana gelen çatlaklar güçlendirildi. Ayrıca, statik, jeofizik ve yapı malzeme analiz raporları hazırlandı. Projede taş, ahşap, sıva ve enjeksiyon ustalarından oluşan 37 kişilik uzman ekip görev yapıyor.
TOKİ İnşaat Mühendisi Eray Sezgin, Tarihi Çarşının 16. yüzyılda inşa edildiğini belirtti. Sezgin, Kahramanmaraş depreminin ardından konutların yanı sıra tarihi yapıların da restorasyonunu yürüttüklerini ve şehrin kalbi olan bu yapıları yeniden canlandırarak eski günlerine döndürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Tarihi Demirciler Çarşısı’nda da ihalelerin tamamlandığını ve bu alanın restorasyon çalışmalarının başladığını duyurdu.
