Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bayraklı Belediyesinde 20 milyonluk kamu zararı, 4 milyonluk rüşvet ağı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Bayraklı Belediyesi’ne yönelik operasyonunda çarpıcı detaylar gün

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Bayraklı Belediyesi’ne yönelik operasyonunda çarpıcı detaylar gün yüzüne çıktı. Operasyon sonucunda, eski Belediye Başkanı Serdar Sandal da gözaltına alındı. MASAK ve Sayıştay raporlarının da incelendiği soruşturmada, kamu zararının 20 milyon lirayı aştığı ve rüşvet ağının siyasiler, bürokratlar ve aile üyeleri arasında genişlediği belirlendi.

Bayraklı Belediyesi’nin eski yönetimi ve belediye iştiraki BAYBEL AŞ’ye yapılan operasyonun detayları netleşti. Eski Belediye Başkanı Serdar Sandal dahil olmak üzere 48 kişi hakkında suçlamalar yöneltilirken, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “Rüşvet” ve “İhaleye fesat karıştırmak” suçlarıyla karşı karşıya oldukları belirtildi.

Soruşturmanın temeli, Sayıştay müfettişlerinin BAYBEL AŞ’ye yönelik yaptığı mali denetimler ve İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu raporlarına dayanıyor. İncelemeler sonucunda, 2024 yılında bazı ihale ve doğrudan teminlerde usulsüzlükler yapıldığı, mükerrer faturalar düzenlenerek yüksek ödemeler yapıldığı tespit edildi. Özellikle dönemin Özel Kalem Müdürü ve BAYBEL AŞ Yönetim Kurulu Başkanı B.U.’nun harcamalarının sorumluluğu, bilirkişi raporlarıyla da doğrulandı ve soruşturma derinleştirildi.

Operasyonun dikkat çeken noktalarından biri, Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) ortaya çıkardığı para trafiği oldu. İncelemeler sonucunda, ihalelere ve doğrudan teminlere teklif veren firmalar arasında bağlantılar bulunduğu, bazı hizmetlerin sahte belgelerle gösterildiği belirlendi. Ayrıca, BAYBEL AŞ tarafından firmalara aktarılan paraların bir kısmının eski Yönetim Kurulu Başkanı B.U., kardeşi H.U. ve eski Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın oğlu Yağız Sandal’ın hesaplarına transfer edildiği ortaya çıkarıldı.

Mali uzmanların raporlarına göre, 2023-2024 yıllarında gerçekleşen usulsüz iş ve işlemler sonucunda kamu zararı 20 milyon 85 bin 188,5 lira olarak belirlendi. Ayrıca, belediyeden doğrudan temin alan firma sahiplerinin, belediye personeline toplamda 4 milyon 625 bin 400 TL rüşvet verdiği raporlandı.

48 kişilik gözaltı listesinde, bürokratlar, firma sahiplerinin yanı sıra siyaset dünyasından da önemli isimler bulunuyor. CHP Bayraklı İlçe Başkanı Didem Gültekin ve eski CHP Bayraklı İlçe Başkanı Levent Ölçer’in yanı sıra YENİ Partili belediye meclis üyesi Yusuf Metin ve CHP’li eski meclis üyeleri de operasyon kapsamında gözaltına alındı. Gözaltına alınanların arasında Serdar Sandal’ın oğlu Yağız Sandal ve B.U.’nun kardeşi H.U. gibi isimler de yer alıyor. Soruşturma devam ederken, usulsüz işlemlere karışan diğer personelin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Adıyaman’da meydana gelen bir kazada sürücüsü kontrolünü yitirdiği motosikletin devrilmesi
Sıradaki Haber Adıyaman’da motosiklet devrildi: 1 yaralı