Belçika’nın Charleroi şehrinde faaliyet gösteren bir aile restoranı, alkol servisi yapmama kararı aldıktan sonra ırkçı ve İslam karşıtı saldırılara maruz kaldı. Restoranın işletmecisi Benachir Btissam, uzun yıllardır hizmet veren bu mekanın alkol servisini sonlandırdı. Ancak bu karar, ırkçı ve İslam karşıtı çevrelerin saldırılarıyla karşılaşmasına neden oldu.
Btissam, restoranında artık alkol sunmayacağını duyurduktan sonra çeşitli hakaretlere maruz kaldı. Basında geniş yankı uyandıran bu olay, saldırıların İslam karşıtı bir boyut taşıdığı şeklinde nitelendirildi.
İşletmeci, “Evimde nasılsa öyle ağırlamak istiyorum. Burası yıllardır herkesi saygıyla ağırlayan bir mekan. Artık müşterilerimi kendi değerlerime ve inancıma uygun bir şekilde ağırlamak istiyorum. Alkol hizmetimizi sonlandırdık, ancak herkesi aynı samimiyetle karşılamaya devam edeceğiz” diye belirtti.
Btissam, kararının kişisel bir tercih olduğunu vurgulayarak, kimseyi hedef almadığını ve kimsenin özgürlüğünü kısıtlamadığını ifade etti. Aşırı sağın yükseldiği Belçika’da, yoksulluğun derinleşmesi ve sosyal yardımların azalmasıyla birlikte ırkçı ve İslam karşıtı söylemlerin arttığı gözlemleniyor. Farklı kökenlere sahip topluluklar arasındaki ayrımcılık, endişe verici boyutlara ulaşıyor.
