Yerköy Haber Gazetesi

BOĞULMA VAKALARINA KARŞI UYARI!

BOĞULMA VAKALARINA KARŞI UYARI!
08 Temmuz 2023 - 16:50

Yozgat Valiliği,  hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle, boğulma vakalarına karşı su kanalları ve göletler girmeme konusunda uyarıda bulundu.

Yaz ayında artan sıcaklık nedeniyle kırsal kesimde bulanan çocuklar tehlikeli sulama kanalarında serinlemeye çalışıyorlar. Her yıl onlarca kişinin hayatını kaybettiği sulama kanalları, uyarılara rağmen gençlerin ve çocukların serinleme mekanı olmaya devam ediyor.  Yetkililer, suyun depolanması amacıyla inşa edilen baraj, gölet, sel kapanı, regülatör ve sulama kanallarında yüzülmemesi gerektiği belirtildi.
Valilikten yapılan açıklamada  Yozgat’ta  sıcak havaların giderek artmasıyla birlikte serinlemek için baraj, sulama kanalı ve göletlere girmenin boğulmalara neden olduğuna dikkat çekildi. Vatandaşlardan belirtilen alanlarda suya girmemeleri uyarısı yapılırken; “Su hayattır can almasın” denildi.

Açıklamada, vatandaşlardan, uyarı levhalarının bulunduğu yerlerde suya girmemelerini istendi. Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek isteyenlerin sulama kanalları başta olmak üzere baraj ve göletlere girdiğine dikkat çekilen açıklamada; “İlimiz genelinde bulunan baraj, göl, gölet, sulama kanalları ve benzeri su birikintilerine, yüzmek, serinlemek, spor yapmak gibi nedenlerle lütfen girmeyelim” ifadeleri kullanıldı.
Serinlemek için Baraj, gölet ve su kanallarının çok tehlikeli olduğunun altını çizilen açıklamada daha sonra şu ifadelere yer verildi:
“ Baraj, gölet ve kanallarda su derinliği aniden değişebilir, su yüksekliği beklemediğimiz bir anda boyumuzu aşabilir. Çamurlu olan zemin sizi kendine doğru çekebilir ve hapsedebilir. Su bitkilerinin vücudunuza dolaşması ile hareketleriniz kısıtlanabilir ya da tamamen hareketsiz kalabilirsiniz. Su vücut dengenizi bozacak kadar soğuk olabilir. Bu durumda vücut sıcaklığınız düşer, kalp atışınız ve nefes hızınız bozulabilir. Tatlı suyun kaldırma kuvveti deniz suyuna oranla düşük olduğundan akıntılı ve tatlı suda yüzmek sizi yorar. Su, kanallarda hızlı ve çalkantılı akar. Kanal yamaçlarının dik ya da eğimli olması sebebiyle bir kez girildi mi sudan bir daha çıkmak zordur. Göl su alanının içinde girdap oluşturarak sizi içerisinde çekebilecek yapı olabilir.” Haber Merkezi

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır