Yerköy Haber Gazetesi

BU ÜRÜNLERE DESTEK VERiLECEK!

BU ÜRÜNLERE DESTEK VERiLECEK!
19 Eylül 2023 - 15:21

Türkiye’nin önemli bölgeleri arasında bulunan Yozgat’ta desteklenecek 12 ürün belli oldu. Bitkisel üretim faaliyetlerinin planlanması, toprakların boşa ekilmemesi, üretilen ürünlerin elde kalmaması ve arz talep dengesizliğinin yaşanmaması için belirlenen Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında Yozgat’ta 12 ürünün üretimi desteklenecek.

Tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için sektörün daha rekabetçi bir yapıya kavuşturulması, verim ve kalitenin arttırılması hedefleniyor. Bunun yanında, ihtiyaç duyulan teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin ve genetik kaynakların korunması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi, uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması da destekleme programının ana esaslarını oluşturuyor.
Havza bazlı destekleme uygulamaları kapsamında, Türkiye’de arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel açıdan, insan beslenmesi, sağlığı ve hayvansal üretim açısından önem arz eden buğday, arpa, mercimek, yulaf, nohut, yağlık ayçiçeği, patates, kuru soğan ve yem bitkilerinden oluşan 12 ürüne ilişkin bölgeler tek tek değerlendirilerek belirlendi.
Öte yandan Yozgat’ta desteklenecek ürünlerin listesi ise şu şekilde:
Merkez Arpa, Aspir, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Çavdar, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Patates, Tritikale, Yem Bitkileri, Yulaf. Akdağmadeni Arpa, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Patates, Kuru Soğan, Tritikale, Yem Bitkileri. Aydıncık Aspir, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Mercimek, Nohut, Patates, Kuru Soğan, Yem Bitkileri. Boğazlıyan Arpa, Aspir, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Patates, Yem Bitkileri. Çandır Arpa, Aspir, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Kuru Fasulye, Kuru Soğan, Mercimek, Nohut, Patates, Yem Bitkileri. Çayıralan Arpa, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Mercimek, Nohut, Patates, Yem Bitkileri. Çekerek Arpa, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Kuru Soğan, Yem Bitkileri,. Kadışehri Arpa, Buğday, Mercimek, Nohut, Kuru Soğan, Tritikale, Yem Bitkileri. Saraykent Arpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Mercimek, Nohut, Kuru Soğan, Tritikale,Yem Bitkileri. Sarıkaya Arpa, Aspir, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Patates, Yem Bitkileri,. Sorgun Arpa, Aspir, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Mercimek, Nohut, Kuru Soğan, Tritikale, Yem Bitkileri. Şefaatli Arpa, Aspir, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Mercimek, Nohut, Yem Bitkileri. Yenifakılı Arpa, Aspir, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Kuru Fasulye, Kuru Soğan, Mercimek, Nohut, Patates Yem Bitkileri. Yerköy Arpa, Aspir, Ayçiçeği (Yağlık), Buğday, Mercimek, Nohut, Tritikale, Yem Bitkileri
DESTEKLER
BELLİ OLDU
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 103 lirası mazot, 46 lirası gübre olmak üzere 149 lira destek sağlanacak.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 103 lirası mazot ve 46 lirası gübre olmak üzere toplam 149 lira, çeltik için 250 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 271 lira, kuru soğan, şeker pancarı için 86 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 107 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir için 103 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 124 lira, patates, soya için 172 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 193 lira, yağlık ayçiçeği, kolza (kanola) için 121 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 142 lira, yem bitkileri için 94 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 115 lira, diğer ürünler için 86 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 107 lira destek verilecek. Nadas için de dekar başına 40 liralık mazot desteği sağlanacak.
Haber Merkezi

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır