Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin doğurganlık hızında yaşanan azalışı vurgulayarak, son 7 yılda Çin, Güney Kore, Arjantin ve Kuveyt’ten sonra ülkemizin en fazla azalan 5’inci ülke olduğunu belirtti. Yılmaz, Ankara’da düzenlenen ‘Aile ve Nüfus On Yılına Doğru Uluslararası Sempozyumu’ kapanış programında konuştu. Programa, Yılmaz ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile birlikte yabancı konuklar da katıldı. Yılmaz, Türkiye’nin toplam doğurganlık hızının 2017’de 2,08 iken, 2024’te 1,48’e gerilediğini, dünya ortalamasının ise 2,25 çocuk olduğunu söyledi.
Ayrıca Yılmaz, Türkiye’nin doğurganlık hızının devam etmesi durumunda AB ortalamasının altına düşebileceğini ve 2,1 çocuğun altına düşmemesi gerektiğini belirtti. Yılmaz’a göre, önümüzdeki 10 yıl içinde ortanca yaşın 40’a yaklaşacağı öngörülmekte ve doğurganlık eğiliminin sürmesi halinde ülkede nüfusun 2050’li yılların ilk yarısında 94 milyona çıkıp, 2100 yılında ise 77 milyona düşebileceği tahmin edilmektedir.
Ek olarak Yılmaz, Türkiye’nin doğurganlık hızını artırmak amacıyla çeşitli adımlar atacaklarını belirterek, 2026’dan itibaren, eşlerin 18-25 yaş arasında olması durumunda sağlanacak destek miktarını 250 bin liraya yükselteceklerini açıkladı.
Yılmaz, 2026-2035 döneminin ‘Aile ve Nüfus On Yılı’ olarak belirlenmesinin, uzun vadeli, bütüncül ve kararlı bir yaklaşımın ifadesi olduğunu ve bu vizyon doğrultusunda aile ve doğurganlıkla ilgili politikaları sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise Türkiye’de doğurganlık hızının 71 ilde nüfusun yenilenme seviyesi olan 2,1’in altına düştüğünü belirterek, bu durumu değiştirmek için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Göktaş, Türkiye’nin aile diplomasisini ön plana çıkararak, gelecek için ekonomik ve sosyal kazanımlara ilham verecek adımlar atacaklarını belirtti. Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
