Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Yapay zekanın 2030’a kadar küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolarlık katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ODTÜ ve Yandex Türkiye iş birliğiyle düzenlenen Yapay Zeka Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı’na katıldı. Yapay zekanın ekonomik, sosyal ve bilimsel açılardan hayatımıza etkilerini vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin bu alanda öncü olması gerektiğini belirtti. ODTÜ Rektörü Ahmet Yozgatlıgil ise yapay zekanın tüm alanları kökten değiştirdiğini ve üniversitelerin bu dönüşümde önemli rol oynadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ODTÜ ve Yandex Türkiye iş birliğiyle

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolarlık katkı sağlayacağı öngörülen yapay zekânın önemine vurgu yaptı. ODTÜ ve Yandex Türkiye iş birliğiyle düzenlenen Yapay Zeka Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı’na katılan Yılmaz, bu programın yapay zeka alanında önemli bir adım olduğunu belirtti.

Yılmaz, yapay zekanın günümüzde bilgisayar bilimleri, mühendislik, sağlık, ekonomi ve sosyal bilimler gibi birçok alanda etkili olduğunu ifade etti. Yapay zekanın algoritmalar aracılığıyla insan davranışlarını analiz edebildiğini ve yeni çözümler üretebildiğini belirtti. Bu dönüşümün iş modellerinden devlet yönetimine kadar pek çok yapıyı yeniden şekillendirdiğine dikkat çekti.

Yılmaz, yapay zekanın küresel ekonomiye 2030 yılına kadar 15,7 trilyon dolarlık katkıda bulunmasının öngörüldüğünü söyledi. Türkiye’nin bu dönüşümde öncü olması gerektiğini vurgulayarak, Milli Teknoloji Hamlesi’nin yapay zekayı ulusal kalkınma, toplumsal refah ve stratejik özerklik açısından temel unsur olarak gördüklerini ifade etti.

Yılmaz, ODTÜ öncülüğünde Türkiye’den ay’a gidecek olan ‘CHERİ’ keşif aracına da değinerek, yapay zeka alanında kamu ve özel sektörün bu konulara daha fazla odaklanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yapay zekâ alanındaki insan kaynağını güçlendirmenin önemine değinerek, ODTÜ-YANDEX yüksek lisans programının bu yönde önemli bir adım olduğunu belirtti.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, yapay zekanın sadece teknolojik bir dönüşüm olmadığını, aynı zamanda bilim, ekonomi, sanayi ve toplumsal hayatın tamamını değiştiren bir paradigma değişimi olduğunu söyledi. ODTÜ’nün 70 yılı aşkın akademik birikimi ve yetiştirdiği nitelikli insan kaynağıyla Türkiye’ye liderlik ettiğini belirtti.

Yozgatlıgil, ODTÜ’nün farklı coğrafyalarda da büyüyen bir vizyonla hareket ettiğini ve yapay zeka mühendisliği yüksek lisans programını Kuzey Kıbrıs’ta da hayata geçirdiklerini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin bilgiye dayalı ekonomide öncü ülkelerden biri olma vizyonunu gerçekleştirmek için ODTÜ’nün bölgedeki diğer üniversitelerle iş birliği yaptığını belirtti.

Programa, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin ve ilgili kurumların temsilcileri ve akademisyenler de katıldı.

Ankara’nın Sincan ilçesinde bir minibüsün kontrolden çıkarak kamyonete çarpması sonucu
Sıradaki Haber Ankara’da minibüs kamyonetle çarpıştı: 5 yaralı