Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Fransa’daki lise eylemleri ülke geneline yayıldı: En az 600 gözaltı

Fransa’da yaklaşık 10 gün önce başlayan ve öğretmen eksikliği ile

Fransa’da yaklaşık 10 gün önce başlayan ve öğretmen eksikliği ile eğitim koşullarına karşı yapılan lise eylemleri ülke genelinde yayılmış durumda. Eylemler sebebiyle ülke genelinde 400 lisede eğitime ara verilirken, 600’den fazla kişi gözaltına alındı.

Fransa’da öğretmen eksikliği, kalabalık sınıflar, bakımsız eğitim kurumları ve ağır ders programlarına karşı tepki gösteren lise öğrencilerinin başlattığı eylemler devam ediyor. Paris’teki bazı liselerde başlayan okul blokajları, kısa sürede ülkenin farklı bölgelerine yayıldı. Öğrenciler, eksik öğretmenlerin yerine yeni atanmalar, sınıf mevcutlarının azaltılması, personel eksikliklerinin giderilmesi ve eğitime daha fazla kaynak aktarılması taleplerini dile getiriyor.

Eylemler, 29 Eylül’de kamu çalışanlarının düzenlediği genel grev dönemine denk geldi. Öğretmenlerin de katıldığı protestolar sırasında eğitim hizmetlerine ayrılan kaynaklar ve çalışma koşulları gündeme geldi, aynı gün birçok lisede öğrenciler de protesto düzenledi. Liselilerin hareketi daha sonra üniversitelere kadar yayıldı.

Eylemler sırasında Strasbourg’da polis göz yaşartıcı gaz kullandı, Marsilya’da ise güvenlik güçlerine havai fişekler atıldı. Bisiklet ve çöp konteynerlerinin ateşe verildiği olaylar yaşandı.

Bugün düzenlenen protestolarda en az 600 kişi gözaltına alındı. Dün ise çıkan şiddet olaylarında ülke çapında 949 kişi gözaltına alınmış ve 305 polis, jandarma ve itfaiyeci yaralanmıştı.

Bugün itibarıyla, Eğitim Bakanlığı’na göre 564 lise eylemlerden etkilendi. Eğitim Bakanı Edouard Geffray, 400 lisenin güvenlik nedeniyle kapalı olduğunu açıklarken, birçok okulda uzaktan eğitime devam edildi.

Eğitim Bakanı Geffray, şiddet olaylarının öğrencilerin başlangıçtaki taleplerinden ayrılması gerektiğini belirterek, eylemlere şiddetin karıştığını ifade etti. Velilerden çocuklarını sokaktaki eylemlerden uzak tutmalarını istedi.

Eğitimdeki gerileme ile ilgili son verilere göre, Fransız öğrencilerin matematik ve okuduğunu anlama becerilerinde düşüş yaşandı. OECD tarafından yayımlanan PISA 2025 sonuçlarına göre, Fransız öğrencilerin başarısı Türkiye’nin gerisinde kaldı. Fransa, özellikle okuma ve matematik alanındaki gerileme ile dikkat çekiyor.

Öğretmen sendikaları ve bazı veli örgütleri öğrencilerin taleplerine destek verirken, hükümet öğrenciler ve velilerle doğrudan iletişime geçmeye başladı. Hükümet, burs almamış öğrencilerden ücret talep edilmesini içeren tartışmalı düzenlemeye son verdi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gençlerin endişelerini anladığını belirtirken, şiddeti reddetti. Başbakan Sebastien Lecornu, şiddet olaylarının ardından güvenlik önlemlerinin artırıldığını duyurdu. Adalet Bakanı Gerald Darmanin, şiddet olaylarının maddi zararının aileler tarafından karşılanmasını talep etti.

Belçika’nın Liege kentinde lise öğrencileri de eylemlere katıldı. Ülkedeki eğitim protestoları daha önce başlamıştı ve öğrenci hareketi bu tartışmalara yeni bir boyut kattı. Fransa ve Belçika’daki çiftçi protestoları da devam ediyor. Fransa’da 6 Ekim’de yeni eylemler çağrısı yapılırken, genel grev çağrısı şu aşamada bulunmuyor.

Orhan Gazi’nin Bursa’da bastırdığı gümüş sikkelerin en eski örneğinden biri,
Sıradaki Haber Orhan Gazi’nin bastırdığı ilk sikkelerden biri, İngiltere’de satışa sunuldu