Düzce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Budakçı, Doç. Dr. Ferzan Katırcıoğlu ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Serdar Kaçamer, “Görüntü İşleme Tabanlı Ovalama Test Cihazı (GİTOTC)” adlı cihazları için patent aldı.
Prof. Dr. Budakçı, cihazın tasarımı ve patent süreci hakkında bilgi verdi. GİTOTC’nin, Öğr. Gör. Dr. Kaçamer’in doktora tezinde geliştirdiği bir cihaz olduğunu açıkladı. Bu cihaz, mobilya ve dekorasyon elemanlarının yüzeylerinde kullanılan boya, vernik, kaplama gibi malzemelerin ev içi kimyasallarla temasından kaynaklanan etkileri taklit etmek için tasarlanmış.
Budakçı, TÜBİTAK 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenen GİTOTC’nin teknolojik üstünlüğünü vurgulayarak, bu cihazın çevre dostu 4’ü bir arada araştırma cihazı olduğunu belirtti. Cihaz, stüdyo kabini ve Yüzey Kusur Analizi Yöntemi (YKAY) adlı yazılımıyla diğerlerinden ayrışıyor ve çeşitli malzeme yüzeylerinde oluşan aşınma, renk değişimi ve parlaklık farklılıklarını test etmek için farklı cihazlara ihtiyaç duyulmadan, tek bir platformda test etme imkanı sunuyor. Budakçı, bu yenilikçi ürünün ticarileşmesi durumunda ülke ekonomisine ve üniversiteye önemli katkılar sağlayabileceğini belirtti.
