İsrail, Beyt Şemeş ve Kudüs’te meydana gelen orman yangınları ile mücadelede uluslararası yardım talep ederken, yangınlarla ilişkili olduğu şüphelenilen bir kişi gözaltına alındı.
Beyt Şemeş kenti ile Kudüs’ün çeşitli bölgelerinde devam eden orman yangınlarına karşı İsrail hükümeti uluslararası yardım çağrısında bulundu. Başbakanlık, Ulusal Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Hırvatistan, İtalya ve Bulgaristan gibi ülkelerle temasa geçildiği ve uluslararası ekiplerin yarından itibaren müdahaleye başlaması bekleniyor.
Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar’ın, diğer ülkelerle de görüşmeler yaptığı ve İngiltere, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Arjantin, İspanya, Kuzey Makedonya ve Azerbaycan dışişleri bakanlarıyla iletişim kurduğu bildirildi.
Yangınlarla ilişkili olduğu şüphelenilen bir kişinin Doğu Kudüs’teki Umm Tuba Mahallesi’nde yakalanarak gözaltına alındığı duyuruldu. İsrail iç istihbarat birimi Shin Bet’in, kundaklama ihtimali üzerinde durulan yangınlarla ilgili soruşturma yürüttüğü belirtildi.
Filistin’in yardım teklifine henüz cevap vermediği ifade edilirken, yangınların Latrun yakınlarındaki Yad Lashiryon anma alanı ve müzeye kadar ulaştığı ve bölgedeki törenin iptal edildiği bildirildi.
Kudüs Bölge Komutanı Shmulik Friedman, yangınların İsrail tarihindeki en büyüklerinden biri olabileceğini belirterek, “Büyük bir orman yangını ile karşı karşıyayız, belki de ülkede şimdiye kadar görülen en büyük yangın. Durumu kontrol altına almak oldukça zor” dedi. Yangınların çıkış nedeni hakkında bilgisi olmadığını belirten Friedman, henüz soruşturmanın başlamadığını ifade etti.
