Yozgat Valiliği İl Özel İdaresi destekleri, Yozgat Bozok Üniversitesi, Şefaatli Kaymakamlığı ve Şefaatli Belediyesi işbirliğiyle “Şefaatli Bağcılığının Geliştirilmesi” konulu panel düzenlendi. Panelde, bölge ekolojisine uygun, farklı değerlendirme şekillerine sahip, pazar değeri yüksek, bölgede ciddi bir ekonomik katma değere haiz olan bağcılık konusu yanında özellikle Karanlıkdere Vadisinde ıslah çalışması yapılıp, bölgenin ekonomiye kazandırılması amaçlı çalışmalara başlanması konuları ele alındı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Şefaatli Belediye Başkanı Av. Müjdat Karaca “böyle anlamlı bir panelin ilçemiz ev sahipliğinde gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Başkan Karaca, Karanlıkdere Vadisinin çiftçilerin gayretleri ve yerel yönetimler olarak verdikleri desteklerle hak ettiği değere kavuşacağını belirtti. Şefaatli Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü ise ilçenin tarımsal üretimini artırma noktasında Karanlıkdere Vadisini aydınlık dereye dönüştürerek Şefaatli İlçesini üreten bir ilçe hüviyetine dönüştürmek istediklerini ifade etti.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden alanında deneyimli ve uzman iki öğretim üyesini çiftçilerle buluşturduklarını belirten Rektör Karadağ “Eğer bağcılıkla ilgili ilçeyi kalkındırma noktasında bir yol kat edeceksek, Şefaatli özelinde bağcılık üzümünden pekmezinden, yapraklarından ve yan ürünlerinden bir katma değer elde edebileceksek teknik anlamda bu işi bilen akademisyenlerden mutlaka destek almamız gerekiyor.
Bu anlamda üreticiler olarak aklınızdaki tüm soru işaretlerinin bugün aydınlanmasını istiyoruz. Bu işin olmazsa olmazı siz değerli çiftçilerimizsiniz. Üreticiler ve müteşebbislerimizle üniversitelerimiz ve yerel dinamiklerimizle hep birlikte inanç ve kararlılıkla Şefaatli ilçesini bir marka ilçe konumuna büründürelim. Üzümde Hasandede, yaprakta ise Narince çeşitlerini Türkiye’nin markası haline dönüştürelim.
Beklentimiz ve hayalimiz bağcılığı, Karanlıkdere Vadisini yeniden canlandırmak. Yozgat Bozok Üniversitesi bu anlamda emrinize amade” şeklinde konuştu. Rektör Karadağ, “devletin ve kalkınma ajanslarının desteği ile bir fide üretim merkezi kurabilirsiniz. Sürdürülebilir olmazsa ve üretim merkezini sağlıklı şekilde işletemezseniz devletin kaynaklarını heder etmiş olursunuz.
Gönül ister ki Şefaatli’de bir fide üretim merkezi kurulsun ve tüm Türkiye’ye fideler pazarlansın. Lakin o aşamada değiliz. Bu aşamalara ulaşabilmemiz için kendimizi ispatlamamız gerekiyor. Çiftçilerimizin daha büyük dekar alanlarla üretime geçmesi gerekiyor. Önceliğimiz hızlı ve ivedi şekilde Karanlıkdere gibi bağcılık kültürü olan ilçemizi üzüm ve yaprak üretiminde Türkiye’ye hitap eden marka bir ilçe seviyesine çıkarmak olmalı. Biz buna odaklanmamız lazım bağcılık özelinde yürümeyip koşmamız lazım” ifadelerini kullandı. Protokol konuşmalarının ardından Şefaatli İlçe Tarım Müdürü Mustafa Tuncal, ilçe tarım potansiyellerine ilişkin katılımcılara sunum yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelin moderatörlüğü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz tarafından yapıldı. Yılmaz yaptığı kısa konuşmada, Karanlıkdere başta olmak üzere Şefaatli bağcılığının sorunlarını masaya yatırarak katma değer anlamında verimliliği artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Panelde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi “Yemeklik Yaprak Üretimi” Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Yağcı “Tokat İlinde Üretici Odaklı Bağcılık Araştırmaları”, Ziraat Fakültesinden öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Sema Çetin “Karanlıkdere Vadisi Bağlarında Verimliliğin Arttırılmasına Yönelik Uygulamalar” Araştırma Görevlisi Dr. Selda Daler ise “Yozgat Yöresinin Yerel Asma Kaynakları ve Kültüre Alınmalarına Yönelik Öneriler” konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Katılımcıların sorularının cevaplandırılması, istek ve taleplerinin dinlenmesinin ardından panel sona erdi. Haber Merkezi
Son dakika haberlerinden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Katıl