Sakarya’da balık tezgahlarında yaşanan son gelişmeler, hamsinin yerini istavrite bırakmasıyla dikkat çekiyor. Hamsinin kilogram fiyatı 200 lira iken, istavritin fiyatı sadece 100 lira olarak tezgahlarda yer almakta. Taze ve lezzetli olması sebebiyle vatandaşların yoğun ilgisini çeken istavrit, balık pazarlarında neredeyse her tezgahta bulunuyor. Satıcılar, balık fiyatlarının hava koşulları ve avlanma durumuna bağlı olarak değişebileceğini ifade ederken, hamsinin yaklaşık 25 gün önce 120 liradan satıldığını belirtti.
Balık fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan satıcı Recai Çakır, hamsi fiyatlarının önceki aylara oranla önemli ölçüde arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Şu an hamsinin kilosu 200 TL. İki hafta önce fiyatı 120-125 TL arasındaydı. Av miktarının azalması nedeniyle fiyatlar yükseldi. Hava koşulları, fırtına ve lodos nedeniyle kayıklar açık denize çıkamıyor. Diğer balık türleri, mezgit ve uskumru gibi nispeten daha uygun fiyatlı. Mezgit, 80 TL’ye kadar düşebiliyor. Çinekop ve barbun ise hiç satılmıyor. Sezonun bitmesine yaklaşık bir buçuk ay kaldı ve balık fiyatları sürekli dalgalanıyor. Gelecek aylarda sezon sona erdiğinde tatlı su balığı piyasaya girecek ve fiyatların daha da yükseleceği öngörülüyor.”
Aziz Yıldız ise balık fiyatlarının bu yıl oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, “Şu an 250 TL’ye kadar ulaşan balık fiyatları var. Herkesin ulaşabileceği fiyatlar değil. Fiyatların yükselmesiyle endişe içindeyiz, zira piyasa serbest ve bu durumda denetim yapılamıyor. Çinekop 500-750 TL arasında değişiyor, hamsinin kilogramı ise 200-250 TL. Fiyatlar her gün daha da artmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.