Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT), Pakistan İstihbaratı ile iş birliği yaparak Turuncu kategoride aranan terörist Abu Yasir Al Turki kod adlı Özgür Altun’u yakaladı. MİT’in yaptığı istihbari çalışmalar sonucunda, Avrupa ve Orta Asya’dan Afganistan-Pakistan bölgesine geçerek DEAŞ mensuplarının ulaşımını organize eden ve aynı zamanda DEAŞ’ın medya ve lojistik alanlarında faaliyet gösteren ‘En üst düzey Türk DEAŞ Yöneticisi’ olduğu belirlenen Türk kökenli şahsın toplu alanlara yönelik saldırı talimatları verdiği tespit edildi.
Güvenlik kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, MİT’in istihbarat ve risk analizleri sonucunda, DEAŞ adına faaliyet gösteren ve sözde Horasan Vilayeti bünyesinde üst düzey Türk Medya sorumlusu olan Abu Yasir Al Turki’nin Türkiye’den Afganistan ve Pakistan’a örgüt unsurlarını taşıdığı, Türkçe yayınlar yaptığı ve DEAŞ üyelerine eylem talimatları verdiği belirlendi ve ‘Turuncu’ kategoride arananlar listesinde yer aldığı ortaya çıktı.
MİT’in gerçekleştirdiği operasyonlar neticesinde, yasa dışı yollarla Türkiye’den Afganistan’a geçen Türk kökenli üst düzey DEAŞ mensubu Abu Yasir’in Pakistan’a gitmeyi planladığı öğrenildi. Bilgilendirilen Pakistan İstihbaratı (ISI), Türkiye’nin düşmanının aynı zamanda Pakistan’ın da düşmanı olduğunu vurgulayarak MİT’e gereken desteği sağlayacağını belirtti. Sonrasında gerçekleştirilen ortak operasyon ile MİT ve ISI, Abu Yasir’i Pakistan-Afganistan sınırında yakalayarak Türkiye’ye sınır dışı etti.
Özgür Altun, yani Abu Yasir Al Turki’nin ifadesinde, Türkiye’den Afganistan-Pakistan bölgesine örgüt unsurlarını taşıdığını, DEAŞ medya organlarını yönettiğini, İngilizce ve Türkçe yayınlar yaptığını ve insanları eylemlere teşvik ettiğini itiraf etti. MİT’in yürüttüğü operasyonlar sonucunda DEAŞ’ın ülkemizde gerçekleştirmeyi planladığı eylemlerin engellendiği, örgütün faaliyetlerinin deşifre edildiği ve dijital materyallere el konulduğu belirtildi.
