Yerköy Haber Gazetesi

NOHUT ÇEŞİT DEMONSTRASYONLARI YAPILDI

NOHUT ÇEŞİT DEMONSTRASYONLARI YAPILDI
24 Ekim 2023 - 12:13

Bu sene İlimizde uygulanan nohut demonstrasyonlarının hasatları yapıldı. Nohut çeşit demonstrasyonları 3 ilçemize bağlı 5 köyde yapıldı.
Yapılan demonstrasyon çalışmalarında; Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek geçen yıl tescil ettirilen Çiftçi ve Nihatbey çeşitleri, Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil ettirilen Bayrak çeşidi, Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilmiş olan Caner-Onur-Sezgin ve İnci çeşitleri, Mersin Ticaret Borsası tarafından geliştirilen Ilgaz çeşitlerinin ekim ve üretimleri yapıldı.
Yapılan demonstrasyon çalışmaları ile ilgili olarak İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi;
“İlimiz, yemeklik dane baklagiller üretiminde Ülke çapında önemli bir üretim alanı barındırmaktadır.
Yemeklik dane baklagillerden ise en çok nohut ekilmektedir. En çok ekilen bu üründe yapılacak olana artış hem çiftçimizin gelirini yükseltecek hem de Ülke üretiminin artışına katkıda bulunacaktır.
Amacımız Bakanlığımız Araştırma kuruluşları ve özel sektörce geliştirilmiş daha iyi verim ve kalite özelliklerine sahip yerli ve milli tohumlarımızı çiftçilerimize göstererek tanıtmak, kullanımını artırmak ve İlimizde yerli tohumlarımızla üretim ve verimi artırmaktır.
Yapılan bu deneme ekimleriyle, İlimizde yaygın olarak ekilen nohut çeşitlerine alternatif olabilecek daha verimli ve hastalığa dayanıklı yeni çeşitlerin ekim ve üretimleri yapıldı.
Bu sene yağışların fazla olması Antraknoz hastalığı tetikledi. Zamanın ilaç atılan tarlalarda bu zarar en aza indirildi. Bu çeşitlerden 80 ila 210 Kg/Da arasında verimler aldık.
Çiftçilerimize bu yeni yerli çeşitleri ekmelerini tavsiye ediyoruz.”
Haber Merkezi

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır