Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

    Önlenebilen tek kanser türü: “Serviks”

    Samsun’un Canik ilçesinde rahim ağzı kanserine dikkat çekildi. Ocak ayı ‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ ilan edildi. Kanser taramaları hakkında bilgilendirme ve ücretsiz testler yapılıyor. Vatandaşlar erken teşhisin önemine vurgu yapılıyor.

    Samsun'un Canik ilçesinde rahim

    Canik ilçesinde, rahim ağzı kanseri konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından Ocak ayının ‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ ilan edildi. Canik İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Biriminde açılan stantta, kanser taramaları hakkında detaylı bilgi verilerek broşürler ve hediyeler dağıtıldı. Rahim ağzı kanserinin kadınlarda meme ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülen ve erken evrede tespit edildiğinde önlenebilen bir kanser türü olduğu vurgulandı. Türkiye’de rahim ağzı kanserinin en sık görülen 10. kanser türü olduğu belirtilirken, erken teşhisin önemi ve tarama testlerinin bu hastalığın tedavisindeki etkin rolü üzerinde duruldu.

    Canik İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Gözde Küleç Sarı, rahim ağzı kanseri taramalarının KETEM ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapıldığını aktardı. 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmesi, 30-65 yaş aralığındaki kadınların ise 5 yılda bir HPV DNA ve smear testi yaptırması gerektiği önerildi. Ayrıca, 50-70 yaş aralığındaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir kolon kanseri taraması yaptırması gerektiği belirtildi. Erken teşhisin kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olmasında önemli bir yer tuttuğu vurgulanırken, halk sağlığı taramasına Uzm. Dr. Sarı’nın yanı sıra Canik Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Elif Nur Gülen ve KETEM çalışanlarının da katıldığı belirtildi.

    Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü, Narkotik
    Sıradaki Haber “Bilinçli Yolcular, Uyuşturucusuz Yollar”