Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümet üyeleriyle video konferans yoluyla bir toplantı düzenledi. Toplantıda, Devlet Başkanı Danışmanı Vladimir Medinsky’nin İstanbul’da yapılan görüşmelere ilişkin bilgi verdiği belirtildi. Medinsky, İstanbul görüşmelerinde, barışçıl bir çözüm için gerekli koşulları içeren bir uzun vadeli barış planının yanı sıra ateşkes şartlarını da içeren bir taslak anlaşma sunulduğunu aktardı.
Medinsky’nin ifadelerine göre, “Geçici bir ateşkese odaklanmak yerine, barış şartlarının geliştirilmesinin önemine vurgu yaptık.” Ayrıca liderler düzeyinde yapılacak toplantıya hazırlık yapılması gerektiğini belirten Medinsky, esir takasına ilişkin detayları da paylaştı. Bin 200 kişinin yer alacağı beklenen esir değişiminin, en büyük savaş esiri takası olacağını belirtti ve takası 7-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirmeye hazır olduklarını açıkladı.
Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın Bryansk ve Kursk bölgelerine yapılan bombalı saldırıları kınayarak bu eylemleri bir terör saldırısı olarak nitelendirdi. Putin, Ukrayna’daki siyasi kararların bu saldırıları desteklediğini ve Kiev yönetiminin terör örgütüne dönüştüğünü iddia etti. Ayrıca Kiev’in, Rusya’ya yönelik altyapı saldırıları düzenleyerek teröre destek verdiğini savundu.
Putin, Rusya’nın teklif ettiği ancak Ukrayna’nın reddettiği kısa süreli ateşkes önerisine ilişkin yorum yaparken, Kiev yönetiminin barış istemediğini ve tek amacının iktidarlarını korumak olduğunu belirtti. Putin, teröristlerle müzakere edilemeyeceğini vurgulayarak, Ukrayna ile ateşkes ve zirve toplantısı konusunda şüpheli olduğunu dile getirdi.
