Yerköy Haber Gazetesi

Sağlıklı Koçlarla Kan Değişimi Projesi

Sağlıklı Koçlarla Kan Değişimi Projesi
22 Ocak 2024 - 14:07

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Yozgat Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan “Sağlıklı Koçlarla Kan Değişimi Projesi” 2023 yılında Kasım ayında Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır.

%75 bütçesi bütçesi Bakanlık tarafından karşılanacak olan projede ilimiz genelinde 100 (yüz) adet yetiştiricimize 200 (ikiyüz) adet Akkaraman ırkı koç dağıtımı planlanmıştır.

Proje kapsamında koç alacak yetiştiriciler belirlenirken daha önce herhangi bir hibe koç projesinden yararlanmamış, Bakanlığımız ıslah projelerinden faydalanmamış, 100-300 baş arası anaç küçükbaş hayvan varlığına sahip işletmeler öncelikli olarak projeye dahil edilmiştir.

Proje yürütme komisyonu tarafından yukarıda belirtilen kriterlere uygun olarak Aydıncık, Çekerek, Kadışehri, Saraykent ve Akdağmadeni ilçelerimizde bulunan yetiştiricilere öncelik verilmiştir.

Seçimi yapılacak 200 adet koçun Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı çiftliklerden alınması amacı ile seçim heyeti oluşturulmuş 100 adet Koç Sivas Ulaş’tan, 100 adet koç da Konya Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğünden temin edilmiştir.

Seçimi yapılan Akkaraman ırkı koçlar Sorgun Hayvan Pazarında  100 adet yetiştiricimize kura usulü ile dağıtılmıştır.

Proje ile ilgili olarak İl Müdürü Tanju ÖZKAYA “İlimiz genelinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesinin en önemli amaçlarından biri olduğunu, bu bağlamda Yozgat il genelindeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerimizin anaç küçükbaş hayvanlarına, dışarıdan katılacak damızlık koçlarla kan değişiminin sağlanması, ırkın verim özelliğine göre et, süt, kuzu/döl, yapağı verimleri ile ikiz yada üçüz doğum oranlarının artırılması, baba koçtan kaynaklanan kan yakınlıklarının önlenerek ölü doğum veya anomali yavru doğum oranlarının azaltılmasının hedeflendiğini” beyan etmiştir.

İl Müdürü Tanju ÖZKAYA ayrıca  “Projede teslim edilen damızlık Akkaraman Irkı Koçlara Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından TARSİM Canlı Hayvan Hayat Sigortalarının yapılacağını, herhangi bir ölüm durumunda koçların bedellerinin TARSİM tarafından karşılanacağını, koçların 2 yıl süre ile sürüden çıkarılamayacağını, bu süre zarfında İl/İlçe Müdürlüklerimiz tarafından rutin olarak işletmelerdeki koçların kontrol edileceğini, bu tarz projelerin sürekliliğinin sağlanması amacı ile yetiştiricilerin koçları sahiplenmelerini, amacı dışında kesim, satış, elden çıkarma gibi yollara başvurmamaları gerektiğini” önemle vurgulamıştır.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır