“Savunma Sanayii Başkanı: Savunma Teknolojileri Günlük Hayatımızda Hayat Buluyor”
Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün, savunma sanayisinin artık sadece savaş alanlarında değil, hastanelerde, fabrikalarda, metro hatlarında, enerji tesislerinde, afet bölgelerinde ve hatta günlük yaşamın içinde dönüşümü tetikleyen bir rol üstlendiğini belirtti. Görgün ayrıca, ASELSAN’ın tamamen milli imkanlarla Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne bağlı hastanelerde kullanılmak üzere geliştirdiği ‘HealthView ADR-M100 Mobil Dijital Röntgen Cihazları’nın medikal görüntüleme alanında bir ilki temsil ettiğini ve hastanelere teslim edildiğini duyurdu.
Görgün, savunma sanayisinin artık sadece güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaktan çıkıp insan kaynağı, teknoloji ve sürdürülebilir kalkınmanın dinamiği haline geldiğini vurguladı. Savunma sanayinde edinilen mühendislik birikiminin toplumsal faydaya dönüşmesi gerektiğini söyleyen Görgün, mobil röntgen cihazlarının da savunma sektörünün teknik birikimini sivil alanda kullanıma sunduğu somut bir örnek olduğunu belirtti.
Görgün, maliyetleri düşüren stratejilerin sivil alanlara aktarılmasının dışa bağımlılığı azaltacağını ve Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracağını dile getirdi. Savunma sanayiinde geliştirilen her teknolojinin günlük hayatta da dönüşümü desteklediğine değinen Görgün, Türkiye’nin teknoloji sağlayıcısı konumuna yükselmesine olanak tanıyan bir yaklaşım benimsediklerini aktardı.
Ayrıca, ASELSAN’ın sadece savunma alanında değil, kent güvenliği, yapay zeka destekli video analizi, raylı sistem sinyalizasyonu, elektrikli tren çekiş sistemleri, afet ve acil durum uyarı sistemleri, enerji altyapısı yazılımları gibi farklı alanlarda da teknolojik çalışmalar yaptığını vurgulayan Görgün, sağlık teknolojileri alanında da önemli başarılar elde ettiklerini belirtti.
Görgün, ASELSAN’ın sağlık teknolojileri alanında yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin medikal cihazlardaki dışa bağımlılığını azalttığını ve sağlık sistemlerini 26 farklı ülkeye ihraç eder hale geldiklerini açıkladı. Görgün, sağlık teknolojileri alanında elde ettikleri başarıları patentler, tasarım ödülleri ve faydalı modellerle desteklediklerini dile getirdi.
Son olarak, Görgün, Sağlık Bakanlığına teslim edilen röntgen cihazlarının, kamu sağlık altyapısını yerli ve milli sistemlerle güçlendirilmesi adına önemli bir adım olduğuna değinerek, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltarak stratejik bir kazanım elde edileceğini belirtti. Program, SSB Başkanı Haluk Görgün’ün konuşmasının ardından Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun konuşmasıyla devam etti.
