Tayland’ın Güneydoğu Asya ülkesinde uzun yıllardır etkili ve tartışmalı bir figür olan eski Başbakan Thaksin Shinawatra, yaklaşık 8 aylık hapis cezasının ardından bugün şartlı olarak serbest bırakıldı. Tayland’da 2001-2006 yılları arasında başbakanlık yapmış ve “Thaksin dönemi” olarak anılan sürecin mimarı olan Shinawatra, başkent Bangkok’taki Klong Prem Cezaevi’nden sabah saatlerinde tahliye edildi. 76 yaşındaki Thaksin, tahliye sonrasında kızı Paetongtarn Shinawatra ve destekçileri tarafından karşılandı.
Özellikle kırsal kesime yönelik ekonomik destek programları ve halkçı politikalarıyla geniş destek toplayan Thaksin, ordu, muhafazakar çevreler ve kraliyet yanlısı gruplarla yaşadığı siyasi gerilimler sebebiyle uzun yıllar ülkedeki kutuplaşmanın merkezinde yer aldı.
Thaksin Shinawatra, uzun başbakanlık döneminden sonra 2006 yılında gerçekleşen askeri darbeyle görevden alındı ve yolsuzluk suçlamaları nedeniyle uzun süre yurt dışında yaşadı. 15 yıl süren sürgününün ardından 2023 yılında ülkesine dönüp teslim olan Shinawatra, verilen 8 yıllık hapis cezası kraliyet affıyla 1 yıla indirilmişti. Tayland kamuoyunda büyük tartışmalara sebep olan eski başbakanın cezaevinden çıkarılarak hastaneye sevki sonrasında yaşadığı ayrıcalıklı muamele eleştirilere neden olmuştu.
Adalet Bakanlığı, Shinawatra’nın yaşını, sağlık durumunu ve cezasının büyük kısmını tamamlamış olmasını dikkate alarak şartlı tahliyesine karar verdi. Thaksin ailesi, son 20 yılda Tayland siyasetinde güçlü bir aktör olarak öne çıktı ve birçok zorluğa rağmen etkili siyasi figürler olarak kalmayı başardı. Shinawatra’nın tahliyesi sonrasında ailenin siyasi etkisinin artabileceği öngörülüyor.
