AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Türkiye ile Japonya’nın, Orta Doğu’daki sorunların çözümüne birlikte destek olabileceğine dikkat çekti. Oktay, “Eğer politik ve güvenlik şartlar müsaade ederse, Türkiye ve Japonya, Gazze’nin yeniden inşasına Filistin halkı için yardım edebilir” açıklamasında bulundu.
Fuat Oktay, Japonya’daki temaslara devam ederken Tokyo’daki Keio Üniversitesi’nde düzenlenen “Orta Doğu’daki Güncel Dinamikler Işığında Türk – Japon Stratejik İlişkileri” başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı. Panelde, Japonya-Türkiye ilişkileri ve Orta Doğu’daki çatışmaları ele alan Oktay, uluslararası sistemin dünya barışına artık katkı sağlamadığını belirtti. Oktay, ABD’nin küresel alanda etkili kalma eğiliminde olduğunu vurgulayarak, Çin’in varlığının ve Ukrayna’daki savaşın tüm dünya için sonuçlarına dikkat çekti.
Türkiye’nin NATO ve G20 üyesi olarak güvenilir bir partner konumunda olduğunu belirten Oktay, ülkenin çok yönlü ilişkilere sahip olduğunu vurguladı. Oktay, “Türkiye, Avrupa, Karadeniz, Akdeniz, Orta Doğu ve Asya ile bağları olan, diplomasi, ticaret ve insani yardım alanlarında aktif bir ülkedir” şeklinde konuştu.
Filistin’deki durumu endişe verici bulan Oktay, “Gazze’nin insanlık dramı devam ediyor, bu sebeple barış çabalarının artırılması gerekiyor. Türkiye ve Japonya’nın, Gazze’nin yeniden inşasına katkı sağlayabileceklerine inanıyoruz” dedi. Oktay, İran sorununun diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, Orta Doğu’da barışın öneminin altını çizdi.
Gelecek odaklı işbirliği fırsatlarına işaret eden Oktay, yapay zeka, yeşil enerji, uzay teknolojileri ve afet hazırlığı gibi alanlarda Türkiye ve Japonya’nın işbirliğini artırabileceğini söyledi. Oktay, “Birlikte, her iki ülke ve bölge için değer yaratabiliriz” şeklinde konuştu.
