ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna ile imzalanması beklenen değerli madenler anlaşmasına dair açıklamalarda bulundu. Trump, kendi sosyal medya platformu olan Truth Social üzerinden paylaştığı mesajda, “Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy liderliğindeki hükümet, ABD ile yapılması planlanan ve büyük öneme sahip Değerli Madenler Anlaşması’nın nihai belgelerini henüz imzalamadı” ifadelerini kullandı. Bu imzanın 3 haftadır gecikmekte olduğunu belirten Trump, anlaşmanın bir an önce imzalanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Rusya ile Ukrayna arasındaki kapsamlı barış anlaşması üzerindeki çalışmaların olumlu bir şekilde ilerlediğini de ifade etti.
Öte yandan, Ukrayna Maliye Bakanı Serhii Marchenko dün yaptığı açıklamada, değerli madenler anlaşması konusunda ilerleme kaydedildiğini ancak bu hafta anlaşmaya varılamayacağını belirtti. Marchenko, ekiplerin yakın işbirliği içinde çalıştığını ancak bazı konuların hala tartışıldığını dile getirdi. Ayrıca, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in dondurulmuş Rus varlıkları konusunun daha geniş kapsamlı görüşmelerin bir parçası olmasını istediğini aktardı.
17 Nisan’da yaptığı açıklamada ise Trump, ABD-Ukrayna arasındaki değerli madenler anlaşmasının dün imzalanabileceğini tahmin ettiğini belirtmiş ve “Ukrayna ile perşembe günü imzalanacağını tahmin ettiğim bir mineral anlaşmamız var” açıklamasında bulunmuştu.
