Türkiye ile Fas arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Ortak Komite 6. Dönem Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda, her iki ülkenin ticaret hacminin artırılmasına vurgu yapıldı.
Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Fas Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Sekreteri Omar Hejıra ile Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda bir araya geldi. İki taraf, ticari işbirliklerini ele aldıkları bir görüşme yaparak, toplantının ardından basın açıklaması yaptı.
Tuzcu, Türkiye-Fas Serbest Ticaret Anlaşması’nın 6. Ortak Komite Toplantısı sonucunda elde edilen olumlu gelişmeleri memnuniyetle paylaştı. Türkiye ile Fas arasında köklü tarihi bağlarla birlikte siyasi, diplomatik ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik güçlü bir iradenin olduğunu belirtti.
“Ticaret hacmimizin 5 milyar dolara ulaştığını görmekten mutluluk duyuyoruz” diyen Tuzcu, iki ülkenin ortak komite toplantısını düzenleyerek ticaretin geliştirilmesi için çalıştıklarını, başarılı bir toplantı gerçekleştirdiklerini vurguladı. İki ülke arasında 2013 yılında başlayan stratejik iş birliğine atıfta bulunarak, ticaret hacminin 17 yılda 5 milyar dolara ulaşmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Tuzcu, Türk firmalarının Fas’ta güçlenerek önemli projelerde yer aldığını ve bu iş birliklerinin artarak devam ettiğini belirtti. Fas’ın Portekiz ve İspanya ile ortaklaşa düzenleyeceği 2030 Dünya Kupası’nda Türk firmalarının öncü olacağını da aktardı.
İki ülke arasındaki ticaretin artırılması amacıyla yapılan görüşmelerde ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride, ticaret hacminin artırılmasına, Fas’ın Türk pazarına giriş imkanlarının genişletilmesine, ticaret dengesinin iyileştirilmesine ve sektörel iş birliklerinin güçlendirilmesine odaklanılacağı belirtildi.
Fas Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Sekreteri Omar Hejıra ise, Türkiye ile Fas arasındaki ticaret hacmi ve ekonomik ilişkileri değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini söyledi. Türk yatırımcıları için Fas’ın bir fırsat ülkesi olduğunu vurgulayarak, Türk firmalarının Fas’a gelmesi için gerekli kolaylıkların sağlanacağını belirtti.
İki ülkenin gelecekteki iş birliklerini güçlendirmek adına ortak bildiride yer alan hedefler arasında, sektörel iş birliklerinin genişletilmesi, ortak yatırım fırsatlarının tanıtılması, üçüncü ülke pazarlarına erişim için ortak üretim hedefi gibi konular bulunmaktadır.