Kırıkkale’de, Türkiye’de bir ilke imza atılarak başlatılan “MKE Dersliksiz Okul” modeli, öğrenci alım süreci için teknik sınav ve mülakatlarla hayata geçirildi. Bu yeni eğitim modeli, gençleri savunma sanayine yönlendirerek üretim süreçleriyle iç içe bir eğitim fırsatı sunmayı amaçlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Milli Savunma Bakanlığı Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında geliştirilen “MKE Dersliksiz Okul” modeli, Kırıkkale’de aday öğrencileri teknik sınav ve mülakatlar ile değerlendiriyor. 4-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen seçim sürecinde LGS başarı puanları ve teknik beceri sınav sonuçları göz önünde bulundurularak 30 asil ve 15 yedek öğrenci belirlenecek. Değerlendirme süreci, alanında uzman komisyon üyeleri tarafından şeffaf bir şekilde yürütülüyor. Bu okul modeliyle öğrenciler, geleneksel sınıf eğitimi yerine doğrudan üretim sahalarında eğitim alacaklar.
Makine ve Teknoloji Tasarımı alanında eğitim görecek öğrenciler, haftada 4 gün sahada uygulamalı, 1 gün ise teorik dersler alacaklar. MKE, kırtasiye, yemek, ulaşım, ve koruyucu donanım gibi tüm masrafları karşılarken öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş ve başarıya bağlı burs imkanı sağlayacak. Mezun olan öğrenciler, yeterlilik sınavını geçtiklerinde MKE’de istihdam edilebilecekler. Ayrıca, savunma sanayine odaklı mezun takip ve kariyer merkezi kurulacak, üniversiteye devam eden öğrencilere burs ve staj imkanı sunulacak. Öğretmenler için de sektörel gelişmeleri içerecek hizmet içi eğitim programları düzenlenecek. Sınav gününde öğrenciler ve veliler, konforlu bekleme alanlarında ağırlanacak, çeşitli ikramlar sunulacak ve sınav süreci hakkında detaylı bilgilendirme yapılacak.
Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, “MKE Dersliksiz Okul” modeli çerçevesinde nitelikli insan kaynağı yetiştirme hedefiyle yürütülen sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Güney, “Alacağımız bu 30 öğrenci için istihdam garantili bir çalışma modeli uygulanacak” dedi. Öğrencilerin haftada 4 gün pratik, 1 gün teorik eğitim alacaklarını belirten Güney, öğrencilerin kalfalık döneminde asgari ücretin üçte birini alacaklarını ve MKE tarafından başarı bursu ile destekleneceklerini ifade etti.
Öğrenciler arasında yer alan Bulem Nehir Soy, Alperen Korkmaz, İzzet Efe Yüce ve Semiha Yazran da MKE’de eğitim almak için gösterdikleri kararlılık ve hedefleri üzerine açıklamalarda bulundular. Bu adaylar, MKE’de eğitim alarak savunma sanayine katkıda bulunmayı amaçladıklarını ve bu fırsatı büyük bir heyecanla değerlendirmek istediklerini dile getirdiler.
