Yerköy Haber Gazetesi

Türkiye’nin ilk kenevir serası

Türkiye’nin ilk kenevir serası
06 Mayıs 2023 - 18:35

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz ve MESA Holding KOSAŞ AŞ. Genel Müdürü Faruk Erol, olan Bozok Üniversitesi Bilal Şahin Batı Kampüsünde endüstriyel ve medikal kenevir üretiminin yapılacağı serada incelemelere bulundu.
İnceleme sonrası konuya ilişkin bir açıklama yapan Rektör Karadağ, Türkiye’de kenevir amaçlı kurulan ilk seranın Yozgat’ta olduğunu söyledi.
Kenevir Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde çok sayıda proje ve bilimsel çalışmaların aralıksız devam ettiğine dikkat çeken Rektör Karadağ konuşmasının devamında: “Paydaşımız MESA Holding KOSAŞ AŞ Genel Müdürü Faruk Erol Bey ile son değerlendirmeleri yaptık. Seramızın son halini yerinde incelemek ve kenevir çeşitlerini görmek üzere buradayız. İhtisas Üniversitelerinin toplantısını YÖK Başkanımızın da katılımlarıyla Üniversitemizde yapacağız ve daha sonra paydaşlarımızla birlikte seramızın açılışını yapacağız. Şu anda seramızda farklı amaçlı, farklı denemelerle çalışmalar yapıyoruz. Medikal kenevir ve diğer endüstriyel kenevir türlerine yönelik denemelerimiz daha önceden vardı ama sera ortamında denemeler yaparak bir taraftan da kenevir tarımının artırılmasına ve tohum çeşit türlerin ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradan elde ettiğimiz verilerle medikal kenevir süreçlerinin kapalı sera sistemlerinde 365 gün esasına bağlı olarak üretilmesinin alt yapısını oluşturuluyor. Ortaya koyduğumuz dayanıklı türlerin ortaya çıkarılması medikal kenevir ile ilgili bunların belirlenip çeşitliliğini artırılması çalışmaları yapılarak sera ortamında en verimli kozmetik ve ilacın hammaddesi olan kannabidiol’in ekonomiye kazandırılması, medikal kenevirin mucizevi yağı CBD ’de dâhil olmaz üzere ekonomiye kazandırılması süreçlerinde hızlı bir şekilde bilimsel çalışmaları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de kenevir amaçlı kurulan ilk sera olduğuna dikkat çeken Karadağ, “Seranın hemen faaliyete geçmesi ile ilgili çok güçlü paydaşımız var. MESA Holding 3 temel alanda bizimle yol haritası çizmişti. Birisi de medikal kenevir. Kenevir amaçlı kurulan Türkiye’de ilk seramız ve bunun mimarları MESA Holdingle birlikte çalışmaları yürüteceğiz. Bundan sonraki süreçte Türkiye’de ilk olarak medikal kenevir süreçleri kapalı sera sistemlerinde ön çalışmalarımıza bağlı olarak hızlı bir şekilde hemen hayata geçireceğiz. Marka tescillerimiz var kozmetikle ilgili.‘Dr Hemp’ ismini tescillediğimiz markamızın ekonomiye kazandırılması süreçlerini inşallah başlayacağız. Şu anda her şeyi düşünülmüş bir seradan bahsediyoruz. Siz düğmeye basıyorsunuz gerekli verileri giriyorsunuz sulamada dâhil olmak üzere bütün sistem otomatik olarak havalandırması da dâhil bunu yapıyor. Akıllı bir seradan bahsediyoruz. Yozgat’ta akıllı sera olarak kenevir özelinde bu seramız çok güzel bir örnek olacaktır. Medikal kenevir ile ilgili düzenlenen yeni kanunla pilot şehir ve şehirlerin belirlenmesi adına çok önemli faydası olacaktır. Bizler ihtisas üniversitesi olmamız ve bu alanda çok önemli mesafeler kat etmiş olmamız sebebiyle istiyoruz ki tek pilot şehir Yozgat olsun. MESA Holding tarafından çok yol kat ettik güzel ürenler ürettik. Elimizde medikal kenevire yönelik de çalışmalarımız var. Pilot şehir olarak ne yapacağımızı biliyoruz. Yatırım planlarımızla birlikte çok kısa zaman içerisinde ülke ekonomisine katma değere dönüşecek bir süreç Yozgat tarafından çok kısa içerisinde yönetilmeye başlanılacak.
Bu vesile ile ilimize önemli bir yatırım kazandıran çok güçlü paydaşımız olan MESA Holding KOSAŞ AŞ Genel Müdürü Faruk Erol ve MESA Holding Patronu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Bey’e çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
MESA Holding KOSAŞ AŞ Genel Müdürü Faruk Erol ise, “Ben konuyu ilk duyduğumda çok mutlu oldum. Çok eskiden beri bu konuyu araştırıyordum.
Yozgat Bozok Üniversitesi’nin kenevir alanında ihtisas üniversitesi olarak atanmasından dolayı ilgileniyordum. Nihayetinde kader bizi bir araya getirdi. Burada güzel bir çalışma yaptık. Bu sera iyi bir araştırma geliştirme serası olarak hazırlandı ve imalatı yapıldı.
Küçük bir iki ekleme yapmamız gerekecek ama bunu zaman belirleyecek, neler yapacağımızı nelere dikkat edeceğimizi. Buradan çıkacak ürünlerle ilgili ülke ekonomisine özellikle sağlık alanında bu dışa bağımlılığı bitirmek adına inşallah çok iyi şeyler yapacağız.
Baştan beri inanıyorum bu yeni kanunla bunun önü açılmış oldu. Burada buluşmaktan çok mutluyuz.
Bu seranın, Yozgat’ta seracılığın gelişmesi ve örnek olması için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır