TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin yaş ortalamasının 2024 yılında 59’a yükseldiğini ifade etti. Erkek çiftçilerin yaş ortalamasının 58, kadın çiftçilerin ise 61 olduğunu belirtti. Bayraktar, tarım sektöründe çalışan nüfusun yaşının arttığını ve genç çiftçi oranının yalnızca yüzde 5 olduğunu vurguladı.
Bayraktar, kadın çiftçilerin tarımda daha fazla rol alması gerektiğini ve desteklenmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, genç nüfusun tarıma dönüşü için politikalar geliştirilmesi, gelirlerin artırılması ve sosyal güvencelerin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Tarımsal girişimcilik için özel fonların oluşturulması, gençlerin tarımsal arazi edinmesinin kolaylaştırılması ve tarıma dayalı sanayi yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Bayraktar, tarım sektörünün ülkenin gıda güvenliği ve ekonomisi için kritik bir sektör olduğunu vurgulayarak, gençlerin tarıma kazandırılmasının önemine dikkat çekti. Gençlerin tarımsal üretime katkı sağlaması için devlet, özel sektör ve diğer paydaşların desteğinin gerekliliğine işaret etti. Aksi halde, tarım sektörünün güçlenemeyeceğini ve gelecek nesillerin yok olabileceğini belirtti.
