Lahey kentinde, Ukrayna’daki Rus işgali nedeniyle oluşan hasarın tazmin edilmesi amacıyla 30’dan fazla ülkenin desteklediği “Uluslararası Tazminat Komisyonu” kurulması için bir sözleşme imzalandı. Avrupa Konseyi’nin himayesinde gerçekleşen Ukrayna için Uluslararası Tazminat Komisyonu Kurulmasına İlişkin Diplomatik Konferans’ta bir araya gelen üst düzey yetkililer, sözleşmenin kabul edilmesi ve imza törenine katıldı.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Berset, 34 ülkenin sözleşmeye resmi olarak katılmasının önemine dikkat çekerek, her devletin eşit şekilde muamele göreceğini ve her türlü kaybın telafi edilmesi gerektiğini vurguladı. Berset, Adaletin zaman alabileceğini ancak mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, Uluslararası Tazminat Komisyonu’nun bu süreci yönlendireceğini ifade etti.
Hollanda Başbakanı Dick Schoof, Ukrayna’da barışın sağlanmasının ardından zararların tazmin edilmesi gerektiğini belirterek, Rusya’nın yaptığı zararların cezasız kalamayacağını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Rusya’nın yaptığı işgalin tazminat gerektirdiğine işaret ederek, uluslararası destek talebinde bulundu.
Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ise konuşmasında, bu tür çatışmaların Avrupa’nın geleceğini şekillendireceğini belirterek, barışın devamı için sorumluların cezalandırılması gerektiğini ifade etti. Konuşmaların ardından sözleşme imzalandı ve Uluslararası Tazminat Komisyonu’nun oluşturulmasıyla ilgili adımlar atıldı. Bu komisyon, Ukrayna’daki zararları inceleyerek tazminat talepleri hakkında karar verecek ve mağdurlara adalet sağlamayı amaçlayacak.
