Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ukrayna ve Avrupa Konseyi, Ukrayna’ya Karşı Saldırı Suçları Özel Mahkemesi’nin kurulmasına ilişkin anlaşma imzaladı

Ukrayna’ya Karşı Saldırı Suçları Özel Mahkemesi’nin kurulmasına dair imzalanan anlaşma, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Berset arasında gerçekleşti. Zelenskiy, adaletin sağlanması için Rusya dahil olmak üzere tüm suçluların hesap vereceğini vurgulayarak anlaşmayı önemsediğini belirtti.

Ukrayna'ya Karşı Saldırı Suçları Özel Mahkemesi'nin kurulmasına dair imzalanan anlaşma,

Ukrayna ve Avrupa Konseyi arasında, Ukrayna’ya Karşı Saldırı Suçları Özel Mahkemesi’nin kurulmasını öngören bir anlaşmanın imzalandığı duyuruldu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Berset, Ukrayna’ya Karşı Saldırı Suçları Özel Mahkemesi’nin Avrupa Konseyi çatısı altında kurulmasını öngören anlaşmayı imzaladılar.
Anlaşmanın imzalanmasının ardından konuşan Berset, “Başkan Zelenskiy ile Ukrayna ile Avrupa Konseyi arasında ikili bir anlaşma imzaladık. Bugünkü imza, Ukrayna’ya karşı işlenen saldırı suçları için özel bir mahkeme kurma kararlılığının bir göstergesidir. İlerleyen süreçte, bu mahkemenin desteklenmesi, yönetilmesi ve birçok ülkenin katılımını sağlamak üzere kısmi anlaşmalar yapılması için müzakerelere başlanacak” şeklinde konuştu.
Berset, Avrupa Konseyi’nin, Ukrayna’ya destek olmak amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Zarar Kaydı Mekanizması ve gelecekte kurulacak bir tazminat komisyonu aracılığıyla adalet arayışını ve sorumluların hesap vermesini sağlamayı hedeflediğini belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işlediği saldırı suçları için bir mahkeme kurulması sürecini başlatmak gerçekten önemli bir adımdır. Her savaş suçlusu, adaletin yerini bulacağını bilmelidir, bu kapsamda Rusya da dahildir. Hukuki çalışmaları hızlandırarak adaletin tecelli edeceğini göstereceğiz” dedi.
Zelenskiy, Avrupa Konseyi’ne liderlik için teşekkür ederken, “Adalet zaman alır ancak sonunda tecelli etmelidir. Bugünkü anlaşma ve kurulacak mahkeme, saldırı suçlarına karşı gerçek bir adalet sağlama fırsatı sunmaktadır” şeklinde konuştu.
Devlet Başkanı, uluslararası kuruluşların dahi bu tür suçları yargılamak için yeterli araçlara sahip olmadığına işaret ederek, “Saldırganlık cezalandırılmalıdır ve Avrupa olarak bu amacı gerçekleştirmek için birlik olmalıyız” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sudan Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği
Sıradaki Haber Bakan Fidan, Sudanlı mevkidaşı Salem ile görüştü