Yerköy Haber Gazetesi

Vatandaşlar Tüberküloz Hastalığı Konusunda Bilgilendirildi

Vatandaşlar Tüberküloz Hastalığı Konusunda Bilgilendirildi
26 Mart 2024 - 16:28

Yerköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla tüberküloz hastalığına karşı farkındalık oluşturdu.

Dünyada ve ülkemizde her yıl, tüberküloz (verem) hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda toplumun ve sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesini amaçlayan “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” tüm yurtta çeşitli etkinliklerle anılmaktadır.
Verem hastalığı, kalıtsal değil bulaşıcı bir hastalıktır. Verem (Tüberküloz, TB) basili (mikrobu) hava yolu ile bulaşır. Basilin kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer ve larinks tüberkülozu olan hastalardır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. basilin bulaşmasında, karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması önemlidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık yok olur.
Orhan Ekinci

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır