Yerköy Haber Gazetesi

YEREL (ATALIK) BUĞDAY EKİLDİ

YEREL (ATALIK) BUĞDAY EKİLDİ
24 Aralık 2022 - 14:38

Ülkemizin ve İlimizin kadim değeri Yerel(Atalık) Buğdaylarımızın ekimleri yapıldı.
Ekimler önceki yıllarda yapılan çalışmalarla çoğaltılan tohumlar kullanılarak İl Müdürlüğümüz teknik personellerinin kontrolünde yapıldı. Bu ekimlerde, İlimizin bilinen atalık buğdayı Sarıbursa ile birlikte Sarıbuğday, Akbuğday ve Karakılçık yerel buğday çeşitleri 3 ilçemizdeki 5 köyde 5 çiftçimizle birlikte ekildi.
Yapılan ekimlerle ilgili olarak İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi;
“Ülkemiz, buğdayın anavatanı ve gen merkezidir. Ekimlerini yaptığımız bu çeşitler, yüzyıllardır İlimizde ve Ülkemizde yetiştirilen atalarımızdan bize intikal eden buğday çeşitlerimizdir. Bizim ata mirası tohumlarımız ve eski tatlarımızdır.
Geçtiğimiz yıllarda Yerel Buğday çeşitlerimiz değişik İlçe ve köylerimizde başka çiftçilerimizle ekilerek çoğaltılmıştı. Çoğaltılan bu atalık yerel buğdayların çiftçi eliyle korunması, ekiliş ve üretiminin yaygınlaştırılması gayesiyle buralarda çoğaltılan tohumluklardan Sarıbursa buğdayı Sorgun Çiğdemli köyünde, Akbuğday çeşidi Merkez Sarıfatma ve Sarıkaya Baraklı köyünde, Sarıbuğday çeşidi Sarıkaya Baraklı köyünde, Karakılçık çeşidi ise Merkez Fakıbeyli ve Sarıkaya Karayakup köylerinde çiftçimizle birlikte ekilmiştir.
Bizim buradaki amacımız, modern verimli çeşitlere alternatif olması değildir. Bu zaten mümkün değildir. Atalık bu buğdaylar bizim atalarımızdan gelen bugünkü yüksek verimli çeşitlerin geliştirildiği buğdayların atalarıdır. Yerel-Atalık buğday çeşitlerinin çiftçilerimiz tarafından belirli alanlarda ekimlerinin yapılarak gen kaynaklarının çiftçimiz eliyle korunmasını sağlamak ve ata mirasımız olan yerel buğday tohumlarının çiftçi eliyle üretim ve tüketiminin devamını sağlamaktır.” Orhan Ekinci

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır