Yerköy Haber Gazetesi

YERLİ MERCİMEK HASADI YAPILDI

YERLİ MERCİMEK HASADI YAPILDI
23 Ekim 2023 - 13:53

Yerli Mercimek çeşit demonstrasyonlarının hasatları yapıldı.
Yapılan demonstrasyonla ilgili olarak İl Müdürümüz Tanju Özkaya şunları söyledi;
“İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak İlimizde bitkisel üretimi artırmak için değişik ürün gruplarında Araştırma Enstitüleriyle birlikte çalışmalar yapmaktayız. Yeşil mercimek üretiminde İlimiz Ülkemizde 1. Durumdadır. Bu üretimi daha da artırmak ve yerli çeşitlerimizi yaygınlaştırmak amacıyla demonstrasyon çalışmaları yapıyoruz.
İlimizde çiftçilerimiz, yeşil mercimekte genelde kendi aralarında değişimle ve piyasadan aldıkları tohumluklarla ekim yapmaktadırlar. Oysa Bakanlığımızın araştırma kuruluşlarınca geliştirilmiş olan daha çok verim veren çeşitlerimiz mevcuttur. Bu çeşitleri İlimiz çiftçilerine tanıtarak yaygınlaştırmak ve mercimekte verimi artırarak üretim miktarını daha da artırmak için İlimizde yeşil mercimek ekimini en çok yapıldığı Sorgun ve Sarıkaya ilçelerimizde 5 köyde 6 önder çiftçimizle birlikte 68 dekar alanda demonstrasyon çalışması yapıldı. Bu çalışmalarda Bakanlığımıza bağlı Ankara Tarla bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan yeşil mercimek çeşitlerinden Bozok – Karagül – Meyveci2001, Gümrah ve Yusufhan çeşitleriyle kırmızı mercimek çeşidi Kafkas çeşidi ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilmiş olan Sultan yeşil mercimek çeşitlerinin ekim ve hasatları yapıldı.
Bu sene yağan yoğun yağışlar ve nemli hava nedeniyle mercimeklerin son olum dönemlerinde antraknoz hastalığı gözlendi. Zamanında yapılan ilaçlamalarda bu zararlar en aza indirildi. Çeşitlerden 100 ila 200 Kg/Da arasında verimler alındı.” Fadime Laleli

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır