Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zelenskiy: “ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saygımızdan ötürü İstanbul’a heyet yollamaya karar verdik”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İstanbul’daki barış müzakereleri için heyet gönderme kararı aldı. Rusya’nın düşük seviyede temsil edilmesine rağmen, ABD ve Türkiye’ye saygı için adım atılacağını belirtti. Ateşkes için çaba gösterileceği vurgulandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İstanbul'daki barış müzakereleri için heyet gönderme

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşı durdurma amacıyla İstanbul’da düzenlenecek görüşmelere heyet gönderme kararı aldıklarını belirterek, “ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan saygımızdan dolayı İstanbul’a bir heyet göndermeye karar verdik” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenledi. İstanbul’da gerçekleştirilecek Rusya-Ukrayna müzakereleri hakkında açıklamalarda bulunan Zelenskiy, Ukrayna’yı temsil edecek heyetin Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov tarafından yönetileceğini ancak Rusya’nın Türkiye’ye üst düzeyde bir heyet göndermediğini belirtti.

Zelenskiy, “ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saygımızdan dolayı İstanbul’a heyet yollamaya karar verdik” diyerek Ukrayna Savunma Bakanı Umerov başkanlığındaki heyetin İstanbul’a gönderileceğini açıkladı. Zelenskiy, “Rusya tarafının düşük seviyede temsil edilmesine rağmen ABD Başkanı Trump’a, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibine olan saygımızdan dolayı barışa giden yolda kararlılığımızı göstermek istiyoruz. En azından ilk adımların atılması, tırmanışın önlenmesi ve özellikle ateşkesin sağlanmasına yönelik niyetimizden dolayı İstanbul’a heyetimizi gönderme kararı aldım” şeklinde konuştu.

“Ümit ediyoruz ki görüşmeler ilerleyebilir”

Zelenskiy, görüşmelerin gerçekleşmesi gerektiği inancını dile getirerek, “Türkiye, Ukrayna, Rusya ve ABD’nin de temsil edilmesi gerekmekte. Savunma Bakanımız Ukrayna’nın savaşla ilgili müzakerelerinde kendisi görevlidir. Türkçe, İngilizce, Ukraynaca ve Rusça dillerinde serbest bir şekilde konuşabilmektedir. Bir yetki olmayacak. Çünkü Rusya tarafının seviyesi düşük. Rusya, bu görüşmeleri ciddiye almadığını, savaşı sonlandırmak istemediğini gösterdi. En azından bu müzakereler sırasında ilerleme olmasını umuyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdik. Yarın sabah kendisi ile Avrupa Politik Toplumu’nun Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenecek zirvesine katılma kararı aldık. Bu zirve, uzun zamandır belirlenmiş bir planımız” ifadelerini kullandı.

“Herhangi bir barış adımını es geçmeyeceğiz”

İstanbul’daki görüşmelerde barışa yönelik atılan herhangi bir adımın dahi göz ardı edilmeyeceğini vurgulayan Zelenskiy, “Şu anda ABD ve Türk tarafından belirli net sinyaller bekliyoruz diyebilirim. Bugün veya yarın hangi saatte bu görüşmenin gerçekleşeceği konusunda somut adımlar atılmasını bekliyoruz. Heyetimizi yarın İstanbul’a göndereceğiz. Herhangi bir barış adımını dahi es geçmeyeceğiz. Yapıcı olacağız ve müzakerelerde farklı formatlarda yer alacağız” şeklinde konuştu.

“Rusya Federasyonu temsilcileriyle görüşmek zor”

Zelenskiy, bir basın mensubunun sorusu üzerine, barış müzakereleri için 15 Mayıs tarihine onay verdiklerini ve ilk şartın koşulsuz, tam bir ateşkes olduğunu belirtti. Zelenskiy, “Ukrayna heyetini temsil edenlerin yetkili olduğunu ve Ukrayna anayasasının verdiği haklar dahilinde hareket ettiklerini” belirterek, “Rusya Federasyonu’nun temsilcileriyle görüşmek zor. Suudi Arabistan’da bile kendi temsilcilikleriyle görüşmediler. Farklı formatlar oldu. Rusya, Putin’in doğrudan görüşmelere hazır olduğunu medya yoluyla ifade etti” şeklinde açıklamada bulundu.

Ankara’nın Sincan ilçesinde bir minibüsün kontrolden çıkarak kamyonete çarpması sonucu
Sıradaki Haber Ankara’da minibüs kamyonetle çarpıştı: 5 yaralı