Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Suudi Arabistan’da gerçekleşen ABD ile yapılan görüşmelerde Rusya ile ateşkes konusuna vurgu yaparak, “Eğer Rusya, ateşkesi reddederse, ABD’nin kararlı adımlar atacağına güveniyoruz” şeklinde konuştu. Zelenskiy ayrıca, “Suudi Arabistan’daki toplantıda tüm kritik konular ele alındı. ABD, Ukrayna’nın çatışmayı sona erdirme iradesini gösterdiği takdirde, desteğini yenileyeceğini taahhüt etti. Bu da olumlu bir adım” açıklamasında bulundu.
Görüşmenin son derece yapıcı geçtiğini belirten Zelenskiy, Avrupalı ortakların Ukrayna’nın barış adımlarını desteklediğini ve Rusya’ya baskı yapılması durumunda ABD ile diyaloğun önemine değindi. Zelenskiy ayrıca, “Ruslar, ABD’nin önerilerini kabul ederse uygun kararlar alınacağını umuyoruz. Ancak kabul etmezlerse, ABD’nin vaat ettiği adımların atılacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerini asla Rus toprağı olarak tanımayacağını belirten Zelenskiy, “Halkımız, kahramanlarımız ve yaralılara olan saygımızı unutmayarak, Rusya tarafından işgal edilen hiçbir bölgeyi tanımayacağız. Bu bizim kırmızı çizgimizdir” ifadelerini kullandı.
