Posof ilçesine özgü ve tarihi 200 yıla kadar uzanan ‘içi kırmızı elma’, coğrafi işaret tesciliyle koruma altında olan bir üründür. Bu değerli elma türü, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde yetiştirilerek meyve vermiştir. Yıllardır hobi olarak bahçecilik yapan emekli Dursun Doğan, bu özel elmayı yetiştirerek hem dikkat çekici rengi ve aromasıyla insanları şaşırtmış hem de kan şekerini dengeleyici özelliğiyle öne çıkmıştır.
Yöresel bir lezzet olan bu özel türle tanışması, Nevşehirli bir arkadaşının tavsiyesi üzerine fidanı evinin bahçesine dikmesiyle gerçekleşmiştir. Fidan hızla Sorgun’un iklimine uyum sağlamış ve ikinci yılında 23 meyve vermiştir.
Meyvenin içerdiği antosiyanin ve antioksidanlar sayesinde kan şekerini düzenlediğini belirten Doğan, elde ettiği sonuçtan memnuniyetini şu sözlerle ifade etmiştir: “Şeker hastalığıyla mücadele ediyorum. Bu elma fidanı sayesinde şekerimi denge altına alabiliyorum. Aroması ve tadı benzersiz olan bu meyve, gerçekten şaşırtıcı derecede etkili. Bu bölgede benzerini daha önce görmemiştim. Fidanı yetiştirmeye devam ederek çoğaltmayı planlıyorum.”
İçi kırmızı elma, Sorgun ve çevresinde büyük ilgi görmüş, komşuları ve tanıyanları cezbetmiştir. Bu benzersiz lezzeti ve görselliğiyle bölgede merak uyandıran elmayı çoğaltma konusunda kararlı olan Doğan, “Bu özel elma farklı bir lezzet sunuyor ve çok beğeniliyor. Metropolde yapılan çeşitli araştırmalara rağmen bu benzersiz elmayı göremedim. Yakın çevremdeki insanlar benimle aynı fikirde. Bu ikinci yılımız ve fide isteyenler oluyor. Olgunlaştığında fidelerini paylaşmayı planlıyorum, çünkü bu değerli bitkiyi çoğaltmak istiyorum” şeklinde konuşmuştur.
