2025 Nobel Edebiyat Ödülü, Macar yazar Lszl Krasznahorkai’ye verildi. Stockholm’deki İsveç Akademisi’nde duyurulan ödülün sahibi, kıyametvari dehşetin ortasında sanatın gücünü yeniden teyit eden eserleriyle Krasznahorkai olarak açıklandı. Yayınlanan açıklamada, 71 yaşındaki yazar Orta Avrupa geleneği içinde epik bir yazar olarak nitelendirildi ve eserleri absürtlük ve grotesk aşırılıkla karakterize edildi.
Macar yazarın, ilk kitabı “Satantango” ile büyük bir çıkış yapması dikkat çekmiş ve birçok eseri Macar yönetmen Bela Tarr tarafından filme uyarlanmıştı. Krasznahorkai, 1954 yılında Gyula’da doğmuş olup genellikle postmodern bir yazar olarak kabul ediliyor. Uzun ve dolambaçlı cümleleri ile distopik ve melankolik temalarıyla tanınan yazar, eleştirmenler tarafından Gogol, Melville ve Kafka’ya benzetiliyor. Geçmiş yıllarda aldığı uluslararası ödüllerin yanı sıra 2015 Man Booker Uluslararası Ödülü de dahil olmak üzere birçok önemli ödüle layık görülen yazar, Nobel ödüllü yazarlar listesine eklendi.
Geçen yıl Güney Koreli yazar Han Kang’a verilen ödülün ardından bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü, 117 yıllık tarihinde 121. kez sahibini bulmuş oldu. Ödül töreni, Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta gerçekleştirilecek ve kazananlar ise yarın ve Pazartesi günü açıklanacak. Nobel Ödülleri, finansal ödülün yanı sıra altın madalya ve bir diploma ile takdim edilmektedir.
