Toprak işlemesiz olarak tritikale ekimi yapılan tarlada hasat yapıldı.
Hasat; İl Müdürümüz Tanju Özkaya, İl Müdürlüğümüz teknik personelleri, basın ve çiftçilerle birlikte yapıldı.
İl Müdürlüğümüzce uygulanan toprak işlemesiz tarımla ile ilgili olarak İl Müdürümüz Tanju Özkaya, şunları söyledi;
“İl Müdürlüğümüzce Toprak İşlemesiz Tarım Sisteminin İlimizde Yaygınlaştırılması amacıyla eğitim, yayım ve demonstrasyon faaliyetleri yürütmekteyiz.
Bu çalışmamızı; toprak işlemesiz tarımda tritikale ekimini çiftçimizle uygulamak ve bölge çiftçilerine göstermek amacıyla demonstrasyon uyguladık.
Toprak İşlemesiz (Korumalı) Tarım toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprağın strüktürü dediğimiz yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta, böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır. Toprak işlenmediğinden dolayı toprakta nem kaybı daha az olmakta ve kuraklığa dayanıklılık artmaktadır. Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir. Bu sistemle anız yakmanın önüne geçilecek olup para, işgücü, zaman tasarrufuna imkân sağlayacaktır.
Bu demonstrasyonumuzda 240 Kg/Da verim alındı. Malum olduğu üzere bu yıl Ülke genelinde ve İlimizde kuraklığın etkilediği bir yıl oldu. Bu yıl yaşanan kuraklığa bağlı çok büyük oranda verim düşüklükleri oldu. Buna rağmen aldığımız bu verim çok iyi bir rakamdır. Ayrıca çiftçimiz bu tarlaya hiçbir toprak işlemesi yapmadığı için daha az bir maliyetle daha fazla ürün almış oldu. Hemen yanındaki toprak işlemeli olarak ekilen tarlalardan daha fazla bir verim alındı.
Bu nedenle Yozgat çiftçilerine bu sistemi öneriyoruz. İsteyen çiftçilerimiz İl ve İlçe Müdürlüklerimizde bulunan Doğrudan ekim mibzerlerini de kullanarak kendi arazilerinde de uygulayabilirler.
Çiftçimiz toprak işlemesi yapmadan ekim yaptığı takdirde akaryakıt yönünden %80 girdi tasarrufu sağlayacaktır. Toprak işlemeli sistemde tarlayı 4-5 defa işlerken bu sistemde hiç toprak işlemesi yapmadığından dolayı dekar başına 5 Lt mazot kârı sağlanacaktır.
Burada ekilen tritikale bitkisi; buğday ve çavdar bitkilerinin melezlemesi sonucu elde edilmiş hububat sınıfına giren bir tahıldır. Tritikale bitkisi ile ilgili yapılan çalışmalarda ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak çavdar kullanılmıştır. Tritikale buğday ve arpaya göre bitki stress koşullarına daha fazla dayanıklıdır. Özellikle sap ve dane veriminin bol olması nedeniyle hayvancılık yapan çiftçilere tavsiye edilmektedir. Olumsuz toprak şartlarında buğday ve arpanın kaliteli olarak yetiştirilemediği alanlarda tritikale daha yüksek verim potansiyeline sahiptir. Hayvancılıkta yemlik olarak ekilmesi tavsiye edilen tritikale, yüksek verimi ve zor şartlara dayanıklılığı nedeniyle son zamanlarda çiftçilerimizce benimsenmeye başlanmıştır”