Türkiye, KKTC’de olası orman yangınlarına müdahale etmek amacıyla Ka-32 tipi yangın söndürme helikopterini teslim etti. Ercan Havalimanı’nda düzenlenen törende helikopterin KKTC’de konuşlandırılacağı duyuruldu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da aralarında bulunduğu heyet, KKTC’ye geldi. İlk ziyaret programı kapsamında Ercan Havalimanı’nda düzenlenen törende, olası orman yangınlarına müdahale etmek üzere görevlendirilen Ka-32 tipi yangın söndürme helikopteri resmen devredildi.
Bakan Yumaklı, konuşmasında, “Ülkemizin doğal güzelliklerini koruma adına buraya bir helikopter konuşlandırıyoruz” diyerek helikopterin 2,5 ton su atma kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Aynı zamanda, helikopterin KKTC Orman İdaresi’ne geçici bir tahsisle verildiğini ve Türkiye’nin ihtiyaç duyulması halinde destek olmaya devam edeceğini vurguladı.
Yılmaz ise, “Hiç umarım kullanmamız gerekmez ancak kullanmamız gerektiğinde erken müdahale büyük önem taşımaktadır. Erken müdahale, maliyetleri minimize ederek sorunların üstesinden gelmemizi sağlar.” açıklamasında bulundu.
Ka-32 tipi yangın söndürme helikopteri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 9 Temmuz 2026’da görevlendirildi. Helikopter, 2,5 ton su atma kapasitesine sahip olup, yüksek manevra kabiliyeti ve hızıyla orman yangınlarına etkili müdahale sağlayan bir hava aracıdır. KKTC Orman İdaresi’ne geçici olarak tahsis edilen helikopter, yangın söndürme operasyonları için 12 dakika içinde havalanmaya hazır durumda tutulacak. Helikopter, Lefkoşa’da Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Dairesi’ne ait iniş alanında konuşlandırılacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan dinamik kaydırma modeli çerçevesinde helikopter, KKTC’deki yüksek riskli dönemlerde görev yapacak ve risk azaldığında Türkiye’deki benzer riskli alanlara yönlendirilecektir.
