İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, sabah erken saatlerde İzmit Belediye binasında gerçekleştirilen arama çalışmaları sona erdi. Aramaların tamamlanmasının ardından çalışanlar binaya geri alındı ve belediye çalışmalarına devam etti.
Soruşturma, şüpheli ifadeler, etkin pişmanlık beyanları ve gizli tanık açıklamaları doğrultusunda İzmit Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen bazı ihaleleri incelemeye aldı. Adli süreç, belediyenin düzenlediği ihalelerde usulsüzlük yapıldığı şüphesi üzerine başlatıldı. Soruşturma dosyasında yer alan tespitlere göre, ihaleleri kazanan firmalar ile teklif veren firmalar arasında belediye yetkilileri ile akrabalık ilişkileri bulunduğu ve iş yapan firmalardan para karşılığında komisyon alındığı iddiaları bulunmaktadır. Ayrıca, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in eşi Murat Hürriyet’in ihale süreçleri, personel alımları ve kadro belirlemelerinde doğrudan etkili olduğu iddia edilmektedir.
Bu tespitler doğrultusunda savcılığın talimatıyla, şüpheliler hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “rüşvet” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlarından 5 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gerçekleştirilen operasyonda, belediye bürokratları, siyasi parti temsilcileri ve firma yetkilileri de dahil olmak üzere toplam 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
