ABD’de Filistin’i desteklediği gerekçesiyle tutuklanan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün İkinci Temyiz Dairesi’nde görülen davasında henüz bir karar çıkmadı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatı Esha Bhandari, hükümetin, Bölge Mahkemesi’nin yargılamasına müdahale etmesini isteyerek Temyiz Mahkemesi’nden beklenmedik bir talepte bulunduğunu belirtti.
Rümeysa Öztürk, 25 Mart’ta Amerika Birleşik Devletleri’nde Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından Filistin’i desteklediği gerekçesiyle tutuklandı. New York’taki İkinci Temyiz Dairesi’nde yapılan kefalet duruşmasına katılmasının engellenmesine dair itirazında, mahkeme henüz bir karar vermedi. Mahkeme, kararını ileri bir tarihte açıklayacağını bildirdi. Bu kararın, 9 Mayıs’ta Vermont Bölge Mahkemesi’nde gerçekleştirilecek kefalet duruşmasından önce verilmesi bekleniyor.
Hükümet, göçmenlik sistemine ilişkin tüm yetkinin federal göçmenlik mahkemelerinde olması gerektiğini savunarak Öztürk’ün Louisiana’dan Vermont’a naklinin engellenmesini talep etti.
Rümeysa Öztürk lehine yapılan destek gösterisinin ardından, ACLU avukatı Esha Bhandari, Öztürk’ün altı haftadır hukuksuz bir şekilde gözaltında tutulduğunu ve bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, Temyiz Mahkemesi’nden adil bir karar talep ettiklerini belirtti.
Mahkeme belgelerinde, Öztürk’ün ICE tesisinde yaşadığı zorluklar detaylı şekilde yer aldı. Öztürk, sağlık sorunları yaşadığını, başörtüsüne el konulduğunu, aşağılayıcı muamele gördüğünü ve yetersiz koşullarda tutulduğunu ifade etti.
Öztürk, Tufts Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olup, Mart 2024’te üniversite gazetesinde yayımlanan bir makalede Filistin destekçisi hareketlere yönelik eleştirilerde bulunmuştu. Bu nedenle, ICE tarafından tutuklandığı iddia edilmişti.
