Yerköy Haber Gazetesi

KEKEMELİK TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR KONUŞMA BOZUKLUĞUDUR

KEKEMELİK TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR KONUŞMA BOZUKLUĞUDUR
23 Ekim 2023 - 13:54

22 Ekim Dünya Kekemelik Günü Dolayısıyla Dil ve Konuşma Terapisti Almila Soylu Bilgilendirmede Bulundu
“Akıcılık bozuklukları kekemelik ve hızlı bozuk konuşma olarak sınıflandırılır. Kekemelik yüzyıllardır var olan bir akıcılık bozukluğudur.
Kekemelik gelişimsel ve edinilmiş olarak ikiye ayrılır. Edinilmiş kekemelik nedenlerine göre nörojenik ve psikojenik kekemelik olarak ikiye ayrılır.
Gelişimsel kekemeliğin nedenlerine dair birçok teori olmasına rağmen kanıtlanmış bir teori bulunamamıştır. Yine de genetik ve çevresel faktörlerin kekemeliğin ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmektedir.
Hepimizin konuşurken takıldığı, sözcükleri tekrarladığı ya da sesleri uzattığı anlar olmasına rağmen bu problemlerin şiddetli yaşanıyor olması kişinin akıcılık bozukluğu yaşadığını gösterebilir. Bu problemlere ek olarak kekemeliğe baş sallama, göz kırpma, ayak vurmak gibi ikincil davranışlar da eşlik edebilmektedir.
Dil gelişiminin yoğun olduğu dönemde başlayan bu bozuklukta bozukluğun başlangıcında kekemelik yaşayan erkeklerin kızlara oranı 2:1 iken ilerleyen dönemde bu oran artmaktadır.
Kekemelik yaşamın ilerleyen yıllarında da görülebilir. Kişinin hayat kalitesini etkileyen bu bozukluk erken dönemde özellikle sosyal-duygusal gelişimi negatif yönde etkileyebilir.
Sosyal-duygusal gelişimin etkilenmesi toplumun içine ilk girdiğimiz yerlerden olan okul hayatında zorluklar yaşanmasına neden olduğundan dolayı erken dönemde müdahalenin çok önemli olduğu söylenebilir. Erken müdahale kekemelik şiddetinin düşmesi ve ikincil davranışların kontrolü açısından oldukça önemli rol oynar.
Hastanemizde akıcılık bozukluğu yaşayan bireylere hem erken dönemde hem de ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde danışmanlık hizmeti, değerlendirme ve terapi verilmektedir. ”
Yapmış olduğu bilgilendirmelerden dolayı Dil ve Konuşma Terapistimiz Almila Soylu’ ya teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.
Fadime Laleli

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır