Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’ndeki çözüm önerileri hakkında Rusya’nın tutumunu açıkladı. Putin, “Rusya genel olarak ikili çözüme katkı sağlayacak her öneriyi desteklemeye hazırdır. Özellikle Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Yönetimi’ne yetki devredilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
Putin, Valdai Düşünce Kuruluşu’nun 22. Oturumu’nda önemli açıklamalar yaptı. Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan, İsrail’in Filistin topraklarına saldırılarına; ABD-Rusya ilişkilerinden Rus ordusundaki son duruma kadar çeşitli konuları ele aldı. Özellikle Gazze’deki durumu eleştirerek, “Gazze dünyanın en büyük çocuk mezarlığı haline geldi” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Filistin krizine ilişkin önerisinin sabit kaldığını vurgulayan Putin, “En köklü çözüm Filistin devletinin kurulmasıdır” dedi.
ABD’nin Filistin krizine ilişkin önerilerini destekleyeceklerini belirten Putin, “Eğer iki devletli çözüme katkı sağlayacaksa genel olarak Rusya, Trump’ın planlarını desteklemeye hazırdır. Ancak her şeyin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Yönetimi’ne devredilmesi daha iyi olur” şeklinde konuştu.
ABD ile ilişkiler konusunda da açıklamalarda bulunan Putin, “ABD’nin kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini biliyoruz. Ancak Rusya ulusal çıkarlarına saygı duyar ve tam boyutlu ilişkilerin yeniden tesis edilmesini savunur” dedi.
