Zonguldak’ta, 350 milyon yıllık geçmişe sahip olan 875 metrelik Gökgöl Mağarası, 2024 yılında 60 bin ziyaretçiyi ağırlayarak rekor kırdı. Türkiye’nin en uzun onuncu mağarası olan Gökgöl Mağarası, 2021 yılında açıldığından beri büyük ilgi görüyor. 1976 yılında bulunan ve 2001’de turizme kazandırılan mağara, Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi projesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ferhan Bostancı, mağaranın Fosil Giriş, Astım Salonu ve Harikalar Salonu gibi bölümlere ayrıldığını belirterek, Gökgöl Mağarası’nın engelli dostu bir mağara olduğunu vurguladı. Bostancı, mağaranın 1976 yılında keşfedildiğini ve 2001 yılında turizme kazandırıldığını, Türkiye’nin ikinci en uzun mağarası olan Gökgöl’ün 875 metrelik bir yürüyüş parkuruna sahip olduğunu söyledi. Mağaranın 350 milyon yıl öncesine dayandığını belirten Bostancı, mağaranın turizme kazandırılması sürecinde yapılan restorasyonlarla ziyaretçilere rahat bir deneyim sunulduğunu ifade etti.
Bostancı, Gökgöl Mağarası’nın içerisinde yer alan sarkıt, dikit, damla taşları ve mercan fosilleriyle turistlerin büyük ilgisini çektiğini dile getirdi. Tur firmalarının artık Safranbolu ve Amasra gibi yerlerin yanı sıra Gökgöl Mağarası’na da ilgi gösterdiğini ve bölgenin turistik potansiyelinin arttığını belirten Bostancı, 2024 yılında kaydedilen yüksek ziyaretçi sayısının mağaraya yapılan ziyaretçi merkezinin etkisiyle olduğunu söyledi.
2025 yılı için 100 bin ziyaretçi hedefini belirlediklerini aktaran Bostancı, “Gökgöl Mağarası astım hastaları için de tercih edilen bir yer haline geldi. Mağara içerisinde gerçekleştirilen seansların astım hastalarının sağlık durumunu olumlu etkilediği bilinmektedir” dedi. Mağaranın doğal güzelliği ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunmaya devam ettiğini vurgulayan Bostancı, 2025 yılında 100 bin ziyaretçiyi ağırlama hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini belirtti.