Acıbadem Ankara Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Müjgan Tek, aşırı sıcaklık ve nemin vücudu terleme yoluyla sıvı kaybına uğrattığını belirtti. Bu durumun kanın yoğunlaşmasına, kalbin yükünün artmasına ve kalp krizine neden olabileceğine dikkat çekti.
Kalp krizinin kalbe kan taşıyan damarların tıkanması sonucunda meydana geldiğini vurgulayan Dr. Tek, kalp krizlerinin zamanında müdahale ile önlenebileceğini ve hayati risklerin azaltılabileceğini ifade etti. Özellikle kalp krizi belirtilerinin bilinmesi ve fark edilmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Dr. Tek, damar sertliği, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara kullanımı, yüksek kolesterol, obezite gibi risk faktörlerine dikkat çekti.
Sıcak havanın kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de vurgulayan Dr. Tek, sıcak hava ile birlikte vücudun ısı düzenleme mekanizmalarının zorlanabileceğini ve kalp atışlarının hızlanabileceğini söyledi. Bu durumun sıcak çarpması veya dehidrasyon gibi faktörlerle birleştiğinde kalp çarpıntısına yol açabileceğine değindi.
Sessiz kalp krizine de dikkat çeken Dr. Tek, kalp krizi belirtilerinin kişiden kişiye değişebileceğini ve bu belirtileri yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden sağlık hizmetlerine başvurması gerektiğini belirtti. Erken müdahalenin hayati önem taşıdığını vurgulayan Dr. Tek, düzenli doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini, sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesini ve kalp krizi belirtilerinin öğrenilip çevreyle paylaşılmasını önerdi.