Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nadir toprak metalleri alanında ABD’ye işbirliği teklif ettiğini açıkladı. Putin, bir röportajda, Rusya’nın Ukrayna’dan çok daha fazla nadir toprak kaynağına sahip olduğunu belirtti. Putin’e göre, nadir toprak elementleri modern ekonominin temel taşlarından biri ve Rusya bu alanda önemli adımlar atmaya devam etmeli. Putin, farklı bölgelerde büyük miktarda bu kaynağa sahip olduklarını belirterek, ABD ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.
Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in seçimlere gitme baskısına nasıl yanıt verdiğini de eleştirdi. Zelenskiy’in müzakerelerden kaçındığını ve sıkıyönetim kararlarıyla iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden Putin, bu tutumun Ukrayna’da seçim yapmayı ertelediğini savundu. Putin’e göre, Zelenskiy’in en yakın rakibi Valerii Zaluzhnyi’nin destekçi sayısı daha fazla ve onun Londra’ya sürgün edildiğini belirtti.
Avrupalı liderlerin Ukrayna krizini nasıl ele aldığına da değinen Putin, ABD Başkanı’nın duruşunu övdü. Avrupa liderlerinin çok söz verdiğini ancak bu pozisyondan vazgeçmelerinin zor olduğunu söyleyen Putin, ABD Başkanı’nın ise özgür bir lider olduğunu ve çatışmaları çözmeye odaklandığını belirtti.
Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin müzakerelere Avrupa ülkelerinin katılımı konusunda da konuşan Putin, ilk adımın hem Rusya hem de ABD’den gelmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ABD ve Rusya’nın savunma bütçelerini azaltma teklifine olumlu yaklaştıklarını belirterek, bu adımın önemli olduğunu vurguladı. Son olarak, ABD’nin alüminyum ithalatına getirdiği vergi konusunda da görüş bildiren Putin, ABD ile işbirliği yaparak yaklaşık 2 milyon ton alüminyum ihraç edebileceklerini ve bu durumun fiyat istikrarına olumlu etki edeceğini belirtti.
