Yerköy Haber Gazetesi

FİDAN DİKİMİNDE HATAYA DİKKAT!

FİDAN DİKİMİNDE HATAYA DİKKAT!
15 Nisan 2024 - 14:44

Fidan dikme mevsiminin gelişiyle Yozgat’ta fidan satışı yapılan yerlerde hareketlilik yaşanıyor. Gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağacı fidanları satıcılarına giden vatandaşlar, tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Gölgelik ağaç fidanlarını genelde resmi kurumlar alırken, meyve veren ağaç fidanlarına ise köylülerden talep oluyor.
DİKİMDE HATAYA DİKKAT
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, meyve bahçesi oluşturmak isteyen vatandaşları uyararak, en önemli aşamanın fidan dikimi evresi olduğunu, fidan dikiminde yapılacak hataların büyük kayıplara yol açacağını ifade etti.
Özkaya, “Fidanın taşınması, dikim zamanı, dikim budaması ve fidan dikimi sırasında dikkat edilecek noktalar vardır. Çiftçilerimiz fidanlarını alırken toprakta gömüde olmasını ve fidanları görerek alması uygun olacaktır. Eğer fidan alınan yer uzak bir yerse fidanı götürürken çok dikkat edilmelidir. Alınan fidanların köklerinin kurumaması için kök kısımları iyice sarılmalı, rüzgar ve güneşe karşı sıkıca korunmalıdır. Dikilecek yere getirilen fidanlar hemen dikilmeyecekse hendekleme yapılmalı, kesinlikle güneşe maruz bırakılmamalıdır. Çünkü çıplak kökler güneş ve kuru havaya maruz kaldıklarında çok çabuk kururlar. Dikim esnasında fidanlar açıkta bekletilmemeli, hendeklendikleri yerden alındıktan sonra hemen dikilmesine özen gösterilmelidir” diye konuştu.
DİKİLEN FİDANLARA
BUDAMA YAPILMALI
Özkaya, meyve fidanları dikimden önce mut laka dikim budamasına tabii tutulması gerektiğini de ifade ederek, dikim budamasının amacının; fidanların söküm sırasında zedelenen, ezilen, kopan kök kısımlarını kökün sağlam yerinden kesmek, birbiri üzerine binen kökleri ayıklamak olduğunu anlattı.
Özkaya, “Budamaya uygun olarak ilkbaharda gövde ve gözlerde toplanan besin maddelerinin yardımıyla çabucak sürer. Fakat sonradan kök henüz sürgün ve yaprakların su ihtiyacını karşılayamadığından kurumaya başlar” şeklinde konuştu.
FİDANLARA CAN SUYU
Fidan dikilmesi konusunda vatandaşın dikkat etmesi gereken hususlardan bahseden Özdemir, şu tavsiyelerde bulundu:
“Toprak gübrelenir, sürülür ve mümkünse nehir ve ocak kumu eklenir Dikilecek çukurlar hazırlanır. İşlenmiş toprağa en az 60 cm derinlikte bir çukur kazılır. İşlenmemiş toprakta üst tarafın toprağı alt tarafı, alt tarafın toprağı da üst tarafını doldurmalıdır. Çukur dipleri köklerin beslenebilmesi ve yayıla bilmesi için kabartılır ve sulanır. Sağlam bir dikim için tüplü fidanlar tercih edilmeli, çukura yerleştirme den hemen önce kökünün toprağını dağıtmadan naylonu çıkarılarak çukura nazikçe yerleştirilmelidir. Fidanın dik durmasını sağlayarak kökleri hava almayacak şekilde etrafı toprakla doldurulmalıdır. Toprak hiç hava almayacak şekilde sıkıştırıldıktan sonra fidan çevresine 10-15 cm derinliğinde 80-100 cm çapında sulama çanağı hazırlanmalıdır. Son olarak ta can suyu adı verilen fidanın ilk suyu verilmeli. Dikim için havanın rüzgarsız ve bulutsuz olduğu yağmur olmadığı günler belirlenmeli. Aynı zamanda bitki aşırı sıcaklardan da korunmalı. Bitki kökü hava ile temas etmemesi de büyük önem arz ediyor.”
HABER MERKEZİ

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır