Yerköy Haber Gazetesi

Karda ve soğuk havalarda sokak hayvanlarını da unutmayın!

Karda ve soğuk havalarda sokak hayvanlarını da unutmayın!
24 Ocak 2022 - 12:49

Karda ve soğuk havalarda sokak hayvanlarını unutmayalım,
donmalarına izin vermeyelim!
İşte yapabilecekleriniz:

Yaşamlarını sokaklarda sürdüren birçok hayvan her yerin karla kaplandığı bugünlerde ölüm-kalım mücadelesi veriyor. Sokak hayvanlarının vücut sistemleri yemek yiyerek ısı salgılayabiliyor, bu yüzden kediler 6 saat, köpekler 17 saat aç kalırsa donarak ölebiliyor.
Sokaklarda yaşayan o canlar için atacağınız çok ufacık adımlar bile hayatta kalmaları için yeterli olabilir. İşte yapabileceklerinizin listesi:
– Arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte ya da motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
– İçine girebilecekleri minik bir baraka ya da soğuktan koruyacak karton sığınaklar yapın. Boş bir kartonu kuytu bir köşe de yan yatırmak bile çok büyük bir yardım olabilir. Karton koli, koli bandı, izocam ve çöp poşetinden kedi/köpek evleri de yapabilirsiniz. Evlerinizin ve sitelerinizin çok yağış almayan alanlarına bunları yerleştirip, sokak hayvanlarının hayatını kurtarabilirsiniz.
– Mahallenizde öncü olun, herkesin evinde pişen yemeklerinden artıklarını toplayarak birkaç kaba ayırarak, parklara, kuytu köşelere koyun veya en azından kendi evinizdeki artıkları sokak hayvanları için ayırın.
– Bıraktığınız mamanın yağmur ve kardan zarar görüp bozulmaması için, bir damacana ya da 5 litrelik plastik su bidonunun önüne bıçakla bir pencere açıp, mamaları içine bırakabilirsiniz.
– Sokak hayvanları için koyduğunuz su donduysa değiştirmelisiniz. Metal ya da çelik su kapları suyu çabuk dondurur, kış aylarında kullanmamaya dikkat etmek gerekir. Plastik bir kap suyun içine bir damla zeytinyağı damlatıp kapınızın önüne koyabilirsiniz. Plastik kap ve zeytinyağı suyun donmasını önler. Ayrıca sularının içine 1 damla zeytinyağı damlatmak sokak hayvanlarını soğuğa karşı dirençlendirir.
– Kuşlar için balkonlarınıza, camlarınızın önüne ekmek kırıntıları serpebilir ya da bahçenizdeki ağaçlara ekmekler asabilirsiniz. Yollara kuru ekmek, buğday, bulgur koyabilirsiniz.
– Düşük bir ücret karşılığında kasabınızdan birkaç kilo sakatat alıp yardıma muhtaç hayvanlar için yol kenarlarına koyabilirsiniz. Bunları ücretsiz sağlayan kasaplar da bulabilirsiniz.
– Apartmanınızın kazan dairesine, apartmanın sakinlerinin de onayını alarak, soğuktan ve yağıştan ıslanmış kedileri alıp bakabilirsiniz.
– Aşırı titreyen bir kedi ya da köpek görürseniz bu durum hipotermi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda onu eve alarak yavaş bir şekilde ısıtmalısınız.
– Çöp atarken de dikkatli olmalıyız. Kırık cam ve kavanozlar yemek arayan sokak hayvanlarını canından edebilir. Mama, salça ve benzeri tenekelerin ağızlarını bükerek atmalıyız. Haber Merkezi

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Bu web sitesi Flatinium Agency tarafından tasarlanmıştır