Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Grönland ziyareti sırasında, İran-İsrail arasındaki gerilimin yakın zamanda azalmasını umut ettiğini dile getirdi. Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ın ilhak tehditleri altındaki Grönland’ı ziyaret ederek, Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen tarafından karşılandı.
Trump’ın ilhak tehditlerinin ardından Grönland’ı ziyaret eden ilk yabancı lider olan Macron’un ziyareti, Avrupa Birliği’nin Grönland ile olan dayanışmasını vurgulamayı amaçlıyor.
Grönland’a varışının ardından Macron, “Müttefiklerin böyle bir adım atmalarını beklemiyorum. Danimarka ve Avrupalıların, stratejik öneme sahip ve toprak bütünlüğünün korunması gereken bu bölgeye olan taahhütlerini sürdürmeleri önemlidir” açıklamasını yaptı.
İran ve İsrail arasındaki çatışmalara da işaret eden Macron, bu gerilimin yakın zamanda azalacağı ümidini dile getirerek, “Salı günü Kanada’da gerçekleşecek G7 zirvesinde, konuyu diğer liderlerle ele alma fırsatımız olacak” dedi.
Macron, Nuuk’un yanı sıra AB tarafından desteklenen bir hidroelektrik santralini ve bir buzulu ziyaret edecek, Grönlandlı yetkililerle Kuzey Kutbu’nun güvenliği ve iklim değişikliği konularını görüşecek.
